Na vertrek wethouders zit Veere tijdelijk zonder college

VVD, college
qimono / Pixabay

Domburg – Wethouder R.M.A. Molenaar heeft zijn ontslag per 1 juni 2018 ingediend. Dit betekent dat door het eerdere vertrek van wethouder J. Melse er geen wettelijk verplicht aantal wethouders meer in de gemeente Veere is voor een college.

Burgemeester neemt taken over

De taken worden nu overgenomen door burgemeester drs. R.J. van der Zwaag.
De zittende wethouder C. Maas blijft wel wethouder. Voor de komende collegevoorstellen betekent dit dat alleen de burgemeester een besluit neemt.

Onvoldoende wethouders in Veere

In artikel 42 lid 2 Gemeentewet is bepaald dat als meer dan de helft van de wethouders is afgetreden, de burgemeester in de plaats treedt van het college. Dat is geen kwestie van kunnen  maar een verplichting. De burgemeester handelt vervolgens zoveel mogelijk met de ene overgebleven wethouder de zaken af.

Geen politieke gevoelige besluiten

Dat betekent in de praktijk dat er geen politiek gevoelige besluiten meer kunnen worden genomen. De burgemeester zou anders in een wel erg kwetsbare positie terecht kunnen komen. Deze situatie duurt totdat de raad minstens twee nieuwe wethouders heeft benoemd. Op dat moment treedt ook de ene overgebleven wethouder officieel af.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam