10.4 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Samenwerkingsplatform wil Slimme Oplossingen voor Deltavraagstukken

Middelburg – Op 5 november ondertekenden de Universiteit Gent en Campus Zeeland een intentieverklaring voor het Samenwerkingsplatform “Slimme Oplossingen voor Deltavraagstukken”. Dat gebeurde tijdens de Nederlands-Vlaamse Top in de Middelburgse Abdij. Via het nieuwe Samenwerkingsplatform spannen Campus Zeeland en UGent zich in om bestaande samenwerkingen rondom Deltavraagstukken uit te breiden en te intensiveren. Dat gebeurt samen met onderwijsinstellingen, onderzoekers en ondernemers van binnen én buiten de Vlaams-Nederlandse Delta.

In het ‘living lab Zeeland – Vlaanderen’ is al veel expertise opgebouwd over de relatie tussen zee, verzilting en voedsel en de relatie tussen water en energie. Het platform brengt aanwezige kennis van binnen en buiten de regio bij elkaar met een gezamenlijke programmering en uitvoering van onderzoek rond de genoemde grote vraagstukken.

De intentieverklaring voor de samenwerking werd ondertekend door de voorzitter van Campus Zeeland (Harry van der Maas) en de rector van de UGent (Rik van de Walle). Onderwijsministers Van Engelshoven en Crevits ondertekenden de intentieverklaring als getuige. Dat gebeurde in aanwezigheid van ministers Van Nieuwenhuizen en Weyts en gedeputeerden De Reu (Zeeland) en Verhoeven (Oost-Vlaanderen).

“Met dit initiatief zorgen we ervoor dat we Vlaams-Nederlandse Delta aantrekkelijk is voor jongeren”, aldus gedeputeerde Van der Maas. “Als we samenwerken, kunnen we ons onderscheiden met kwaliteitsopleidingen en onderzoek op maat. Dat geeft bovendien een boost aan de bedrijvigheid in onze regio. UGent neemt in Europa een vooraanstaande plaats in op het vlak van marien en maritiem onderwijs en is daarom een logische partner.” Rector Rik Van de Walle sluit zich aan bij die opmerking: “Ons instituut heeft een grote interesse in het unieke Delta-Scheldegebied.

In deze regio werken we al samen met verschillende overheden, bedrijven en kennisinstellingen, maar wat ontbrak was een duidelijk gezamenlijk onderzoeks- en onderwijsprogramma. We kijken er naar uit om de krachten en de financiering te bundelen en op die manier beter samen te werken rond grote vraagstukken van de toekomst, zoals de klimaatgebonden Delta-uitdagingen.”

bezoek Minister van Nieuwenhuizen aan event.jpg
bezoek Minister van Nieuwenhuizen aan event

Waarom een samenwerkingsplatform?

Door klimaatverandering en zeespiegelstijging neemt de kwetsbaarheid van de Vlaams-Nederlandse Delta toe. Extremen in zeespiegelhoogte, verzilting en periodes van droogte zullen een toenemende invloed hebben op veiligheid, natuur en welvaart. De vraagstukken van de Delta kunnen niet door één partij opgelost worden. Het is daarom van groot belang om krachten en expertise bundelen. Dat gebeurt in het samenwerkingsplatform Slimme Oplossingen voor Deltavraagstukken.

Vanzelfsprekend proefgebied

De Vlaams-Nederlandse Delta en de wateren tussen Zeeland en Vlaanderen zijn een vanzelfsprekend proefgebied, een living lab, om nieuwe benaderingen te ontwikkelen en in de praktijk te brengen. Dat er al veel gebeurt op dit vlak, maakten onderzoekers en studenten duidelijk tijdens een druk bezocht event, voorafgaand aan de Nederlands-Vlaamse top. Op het programma stonden twintig innovatieve demonstraties; onder andere over building with nature, wind- en getijdenenergie, waterzuivering, biobased producten, de oesterboorder en zeewiertoepassingen. Minister Cora van Nieuwenhuizen was ook aanwezig bij de demonstraties en verrichtte een openingshandeling van het Event. Ze ging daarbij in gesprek met onderzoekers en studenten. Tijdens een paneldiscussie gaven vertegenwoordigers uit onderwijs, bedrijfsleven en overheid vervolgens het belang aan van samenwerking in het grensgebied.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio