Marjolein Hordijk in de strijd voor Beste Bibliothecaris van Nederland

Beste Bibliothecaris
Marjolein Hordijk. Foto: Marcel Krijgsman

Nijmegen – Marjolein Hordijk van de Bibliotheek Gelderland Zuid is door Bibliotheekblad genomineerd voor Beste Bibliothecaris van Nederland 2018. Samen met twee andere bibliothecarissen uit Oss en Veendam gaat ze in oktober de strijd aan. Half november wordt bekend of Marjolein zich een jaar lang als ambassadeur van het bibliotheekvak mag inzetten.

Jongeren aan het lezen krijgen. Dat is de missie van Marjolein Hordijk van de Bibliotheek Gelderland Zuid. En dat hoeft echt niet Shakespeare of Harry Mulisch te zijn, maar juist boeken of verhalen die gaan over hún belevingswereld. Een wereld waar jongeren zich in herkennen en zich in kunnen verplaatsen. Als projectmedewerker Educatie Voortgezet Onderwijs stond Marjolein aan de wieg van B/Slash, een leesbevorderingsproject voor VMBO-3 leerlingen dat inmiddels landelijk navolging heeft gekregen. Maar ze is óók programmamaker van het Huis van de Letters in Nijmegen. Vanuit deze functie organiseert ze verschillende culturele en literaire evenementen, zoals Night at the Library, Stoere mannen, sterke verhalen en het literaire jongerenfestival buiten zinnen.

Gutfeeling

Marjolein ademt cultuur en snuift overal inspiratie op. Dankzij haar gedrevenheid, enthousiasme en immense netwerk krijgt ze veel voor elkaar. En wat ook meespeelt: gutfeeling. Marjolein: “Ik begin nooit aan een project zonder de overtuiging dat het gaat werken. Ik zie waar kansen liggen en herken deze kansen ook. Je kunt namelijk de mooiste projecten optuigen, als er geen behoefte aan is, zal het nooit slagen.”

Rebels

Marjolein loopt nooit over gebaande paden. Ze zoekt naar vernieuwing en gaat hiervoor tot het gaatje. Een voorleessessie met Kleurrijke Verhalen, voorgelezen door dragqueens? Marjolein krijgt het voor elkaar. Een inspirerend programma in elkaar draaien voor festival buiten zinnen, met workshops, lezingen, spoken word en poetry slam? Marjolein draait er haar hand niet voor om. Met haar creatieve ideeën en rebelse gedrag weet ze mensen te enthousiasmeren en in beweging te zetten. “Ik kan soms best rebels zijn, maar als je er op de juiste manier mee omgaat, is het een absolute meerwaarde.”

Stemmen

De stemperiode voor de verkiezing van Beste Bibliothecaris van Nederland gaat van start op 1 oktober en loopt tot en met 31 oktober 2018. Stemmen kan via http://www.obgz.nl/hupmarjolein. Wie er uiteindelijk wint, bepalen de stemmers en de vakjury tezamen. Half november wordt de winnaar bekend gemaakt. Deze gaat zich een jaar lang inzetten als ambassadeur van het bibliotheekvak.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam