Burgemeester Aboutaleb: ‘We zijn schandalig misleid’

ongeval, burgemeester Aboutaleb

Rotterdam – Even voor twee uur zaterdagnacht heeft de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb een persconferentie gegeven. Hij bevestigde daarin dat de Turkse minister Fatma Betül Sayan Kaya (Familiezaken) in een politieauto onderweg naar Duitsland is. Hij stelde dat minister Kaya als ‘ongewenste vreemdeling’ wordt beschouwd. In de colonne bevinden zich ook haar beveiligers en haar diplomatieke gevolg.

Burgemeester Aboutaleb

Aboutaleb spreekt van een ‘schandalige misleiding’ door de Turkse consul-generaal, die hem had verzekerd dat er niemand naar Rotterdam zou komen, terwijl de consul-generaal volgens hem wel degelijk op de hoogte was van de komst van de minister. Hij zou ook demonstranten hebben opgeroepen om naar het consulaat te komen.

Urenlange onderhandelingen

De Turken zouden bovendien verwarring hebben willen zaaien door verschillende colonnes naar Rotterdam af te laten reizen vanuit Duitsland, zodat de Nederlandse politie niet door zou hebben waar de minister zich bevond. Volgens Aboutaleb waren er urenlang onderhandelingen nodig om de minister zover te krijgen dat ze haar auto uitkwam.

De burgemeester stelt dat ‘er kleine plukjes’ rellen te zijn. Er zijn volgens hem ook waterkanonnen ingezet, maar er zouden nog geen arrestaties hebben plaatsgevonden. Hij sluit echter niet uit dat dit nog kan gebeuren.

De Rotterdamse burgemeester haalde uit naar de Turkse president Erdogan, die de Nederlanders zaterdag nazaten van de Nazi’s noemde. ‘Zouden ze wel weten dat ik burgemeester ben van een stad die is gebombardeerd door de Nazi’s’, stelde Aboutaleb.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam