Eerder hulp voor Capellenaren met schulden

Capelle aan den IJssel – De gemeente Capelle wil inwoners met schulden eerder hulp aanbieden en beter bereiken. Deze doelen staan in het nieuwe actieplan ‘Schulden aanpakken’ van het college. De gemeenteraad heeft het plan warm ontvangen.

Wethouder Harriët Westerdijk is blij met dit actieplan: “Ongeveer 1 op de 10 Capellenaren heeft schulden, of loopt flink achter met betalen van de rekeningen. Daar kunnen ze vaak niet zelf uitkomen. Dan is het goed om eerder hulp te vragen en vooral niet zelf te blijven tobben. Met het actieplan willen we schulden uit de taboesfeer halen. Het is niet zo dat je met schulden ook direct schuldig bent”. 

Welzijn Capelle 1e aanspreekpunt

Welzijn Capelle is aangewezen als eerste aanspreekpunt voor mensen die hulp kunnen gebruiken bij hun schulden. Via telefoon 010 – 707 49 00 kan een afspraak worden gemaakt. Ook kunnen mensen langsgaan bij de wijkwinkels. Daar zijn getrainde mensen aanwezig. Zij maken een goed plan om de schuldproblemen op te lossen.  

Meldpunt vroegsignalering

Met verhuurder Havensteder en waterbedrijf Evides is afgesproken dat ze melden als mensen achterlopen met betalen van de huur of water. Wanneer we verschillende signalen ontvangen, gaat iemand langs om erover te praten en hulp te bieden. De gemeente gaat ook andere bedrijven en organisaties vragen mee te werken. Bijvoorbeeld energiebedrijven, zorgverzekering,  UWV en Sociale Zaken IJsselgemeenten. Maar ook commerciële bedrijven zoals bijvoorbeeld Bol.com en Wehkamp.

Wethouder Harriët Westerdijk: “Schulden ontstaan door allerlei omstandigheden. We willen Capellenaren met schulden bereiken die nu nog geen hulp durven vragen, maar het juist zo hard nodig hebben”.

Samenwerking

Een laatste belangrijk punt uit het plan is de samenwerking met maatschappelijke organisaties in Capelle. Deze organisaties doen allemaal belangrijk werk. Bijvoorbeeld in het voorkomen van problemen door het geven van lessen over geld op scholen of aan statushouders. Of ze steunen bij het oplossen van schulden met schuldhulp, budgetmaatjes of hulp bij de administratie. En door het bieden van nazorg als de schuld is opgelost. Zo voorkomen ze dat opnieuw schulden ontstaan. Mensen kunnen indien nodig terugvallen op de vertrouwde hulpverleners.

De gemeente gaat ervoor zorgen dat de samenwerking en afstemming tussen alle partners verbetert.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Jaarverslag Huis voor Klokkenluiders

Het jaar 2019 stond bij het Huis voor Klokkenluiders in het teken van bouwen aan de toekomst. Een jaar waarin naast het...

Zwerfafval tegengaan met extra maatregelen

Baarn - In deze tijden waarin mensen meer thuis zitten, zien afvalinzamelaars dat de hoeveelheid huishoudelijk afval toeneemt. Ook zien gemeentes...

Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum weer open

Vuren - Maandag 1 juni a.s. zal het Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum de deuren weer openen (gevestigd in fort...

Ouderkerker opgepakt in zaak internationale drugssmokkel

Ouderkerk aan den IJssel - Onlangs vond er een inval plaats van de politie bij een groot huis aan de Kerkweg...

De Museumfabriek wil museumpand kopen

Enschede - De Museumfabriek wil het museumpand aan Het Rozendaal in Enschede aankopen om daardoor de vaste lasten te verlagen en meer...