9.9 C
De Bilt
vrijdag, 29 maart 2024

Krimpen hijst Regenboogvlag tijdens ‘Coming Out Dag’ op 11 oktober 2018

Krimpen aan den ijssel – In een raadsinformatiebrief heeft het college van burgemeester en wethouders gisterenmiddag bekend gemaakt dat zij op donderdag 11 oktober aanstaande de Regenboogvlag zullen hijsen op het gemeentehuis van Krimpen aan den IJssel als onderdeel van de landelijke ‘Coming Out Dag’. De ceremonie zal plaatsvinden om 11:00 uur. Wethouder Kirsten Jaarsma zal namens het college een toespraak houden in aanwezigheid van raadsleden, inwoners en vertegenwoordigers van belangenorganisaties

“Het feit dat we nu een Regenboogvlag hijsen is het resultaat van een langdurig en ingewikkeld proces,” vertelt Leon Houtzager, zelf homo, opgegroeid in Krimpen aan den IJssel en nu burgerraadslid voor de VVD. “Natuurlijk hebben we een regenboogakkoord liggen, waarin we deze afspraak al hebben gemaakt en waarop we kunnen terugvallen, maar het laatste wat ik wil is dat een onderwerp als dit tot enorme polarisatie leidt. Dit moet gewoon vanzelfsprekend zijn.”

In 2009 riep voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk de datum 11 oktober uit tot ‘Nationale Coming Out Dag’, om daarmee de sociale acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders (LHBT) te bevorderen. Rondom deze datum worden in het hele land activiteiten georganiseerd. Vast onderdeel op deze dag is dat zoveel mogelijk overheidsgebouwen in Nederland de Regenboogvlag uithangen. Ministeries, provinciehuizen en ongeveer 170 gemeentehuizen doen dit inmiddels en dit aantal stijgt ieder jaar. Een volledig overzicht en meer informatie vindt u op: www.coc.nl/comingoutdag2018.

“Krimpen aan den IJssel was een van de gemeenten die nog geen Regenboogvlag uithing op 11 oktober. Juist hier is dit uitermate belangrijk,” vertelt Leon Houtzager verder. “In de grote steden van Nederland zie je dat aandacht voor LHBTI-acceptatie vrij logisch is. Het zijn juist de kleinere gemeenten in Nederland waar het onderwerp vaak nog vermeden wordt. De gedachte is al snel dat het probleem bij hen niet speelt. Het is juist in kleinere gemeenten extra moeilijk om uit de kast te komen, omdat de sociale controle daar vaak hoger ligt.”

De hoop is dat de Regenboogvlag ertoe leidt dat meer mensen over inclusiviteit gaan praten: “De afgelopen maanden heb ik intensieve gesprekken gevoerd met alle politieke partijen in Krimpen aan den IJssel, wethouder Kirsten Jaarsma, belangenorganisaties en zelfs contact gehad met een Krimpense kerkgemeenschap. Ik heb mijn best gedaan om hen uit te leggen waarom dit onderwerp zo belangrijk is. Een Regenboogvlag opent dat gesprek. Nu hebben we het erover, dus het werkt. Stem
van Krimpen, Leefbaar Krimpen, D66, PvdA en GroenLinks wil ik expliciet even bedanken. Zij hebben mij in dit proces altijd door dik en dun gesteund. Dat voelt erg fijn,” aldus Leon Houtzager.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio