Operatie uitroeiïng Japanse Duizendknoop

Capelle aan den IJssel – Het klimaat verandert en de natuur verandert mee. Ook in Capelse tuinen en de gemeentelijke buitenruimte is dat zichtbaar door de opmars van invasieve exoten zoals de Japanse Duizendknoop. Deze hardnekkige plant kan veel schade aan tuinen en huizen aanrichten. Daarom informeert de gemeente Capellenaren over hoe de Japanse Duizendknoop te herkennen en te bestrijden.

 

De gemeente roept Capellenaren op hen te tippen wanneer ze een Japanse Duizendknoop in een park, plantsoen of berm in Capelle aan den IJssel zien. Via het Klant Contact Centrum (KCC), te bereiken via 14010 of het contactformulier opwww.capelleaandenijssel.nl kan dat, graag met een foto en een duidelijke locatieaanduiding. De gemeente kan planten in een park, plantsoen of berm dan verwijderen of de eigenaren informeren. In de eigen tuin zijn mensen zelf verantwoordelijk voor bestrijding. Meer informatie over de Japanse Duizendknoop en hoe deze te bestrijden is hier te lezen op de gemeentelijke website.

 Japanse duizendknoop

Achtergrondinformatie:

7 zaken die u moet weten

  1. De Japanse Duizendknoop is een invasieve exoot.
  2. Een invasieve exoot is een plant, dier of ander organisme dat oorspronkelijk niet in Nederland voorkomt, maar hier toch, onder andere door het veranderende klimaat,vaste voet aan de grond heeft gekregen.
  3. De Japanse Duizendknoop sterft in de winter boven de grond af, maar staat vanmaart/april tot november boven de grond in bloei.
  4. Zijn wortels gaan diep (soms wel tot drie meter). Stengels; groen met rode vlekken, van binnen hol. Ze lijken op bamboe.
  5. Hij groeit razendsnel. Eerst zie je kleine rode knoppen en blaadjes en kort daarna schieten de stengels uit de grond. In de zomer worden de bladeren frisgroen en zo groot als uw hand. Witte bloemen aan de uiteinden van de stengels. De plant kan tot twee meter hoog worden.
  6. De Japanse Duizendknoop is mooi, maar gevaarlijk. Hij verdringt andere planten en veroorzaakt door zijn enorme groeikracht schade aan fietspaden, asfaltwegen en de funderingen van gebouwen en woningen. Om uw huis binnen te dringen, heeft hij aan een klein scheurtje of gaatje genoeg.
  7. Vroegtijdig verwijderen is dan ook van het grootste belang. Voor uw eigen tuin en huis, maar ook voor het openbaar groen en de buitenruimte.

 

3 dingen die u kunt doen (en eigenlijk moet doen)

  1.  Uitgraven Belangrijk hierbij: alle wortels verwijderen. Zelfs uit het kleinste stukje Japanse Duizendknoop kan weer een nieuwe plant groeien.
  2. Maaien en blijven maaien Lukt uitgraven onvoldoende omdat de wortels al te diep zitten? Stengels uittrekken en vervolgens zo dicht mogelijk bij de grond maaien. Herhaal dit om de twee tot vier weken. Doe dit enkele maanden! Doorgaan, vooral doorgaan. Door het maaien raakt de plant uitgeput en is de kans groot dat hij uiteindelijk verdwijnt.
  3. Maaiafval = Restafval! Belangrijk is dat u het maaiafval (niet alleen wortels en vrijkomende plantenresten, maar ook de grond waar de Japanse Duizendknoop in stond) verwijdert en weggooit  als restafval. Dus niet bij het GFT-afval, maar in de restafval container. Dit vanwege het gevaar dat de plant zich via het GFT verder verspreid.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam