Oudste wan van Nederland gevonden

Vlaardingen – In Vlaardingen is een wan ontdekt uit 300 voor Chr. Het is de oudste wan van Nederland. Een wan wordt gebruikt om het koren van het kaf te scheiden. De vondst is gedaan in het tracé van de Blankenburgverbinding.

Niet eerder is in Nederland een dergelijke oude wan gevonden. De vondst is extra bijzonder omdat de wan gevonden is in een gebied waar in de ijzertijdmensen op het veen woonden. Tot voor kort dacht men dat het veen te nat was voor akkerbouw en dat de boeren toen alleen konden leven van de veeteelt. De vondst van de wan toont aan dat deze boeren ook graan hebben verbouwd. De wan is zo goed bewaard gebleven doordat hij op de bodem van een kreek terecht is gekomen waarna hij bedekt is geraakt door een dik kleipakket.

Gesloopte ijzertijdboerderij

Nabij de wan is ook een boerderij aangetroffen uit de dezelfde periode. Hier woonden mogelijk de gebruikers van de wan. Het bijzondere van deze boerderij is dat deze helemaal gesloopt is en dat ze het sloopmateriaal gebruikt hebben om er nabij de boerderij een pad van te maken.

Prehistorische randstad

Al eerder zijn er in Vlaardingen vondsten gedaan van nederzettingen uit de ijzertijd in het veen. De vele vondsten wijzen erop dat het veen in de 4e en de 3e eeuw een aantrekkelijke plek voor bewoning moet zijn geweest. Met een bewoningsdichtheid van 25 tot 35 mensen per km2 was het voor die tijd een van de dichtst bewoonde plekken van Nederland. Het natte veen heeft voor een goede conservering gezorgd van de bewoningsresten, waardoor het gebied nu een archeologische walhalla is.

oudste

Presentatie wan

Op vrijdagmiddag 12 oktober wordt de wan gepresenteerd in het Museum Vlaardingen en zullen diverse sprekers kort iets zeggen over het onderzoek en de wan. U bent vanaf 15.30 uur van harte welkom. Het programma start om 16.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Van Liempd nieuwe directeur Pieter Vermeulen Museum en BRAK!

Velsen - Erwin van Liempd wordt de nieuwe directeur-bestuurder van BRAK! Science Center Kust en Klimaat en directeur van het Pieter...

Standbeeld voor Redo

Gorinchem - "Standbeeld voor Redo" was de titel van een brief van enkele stadsgenoten aan de burgemeester. Zij vroegen aandacht voor...

Hoogste zonnebloem in Dordrecht wedstrijd

Dordrecht -De gemeente Dordrecht organiseert deze zomer de wedstrijd ‘Heb jij de hoogste zonnebloem van Dordrecht?’. Zonnebloemen zorgen niet alleen voor...

Capellenaren positief over het leven in hun gemeente

Capelle aan den IJssel – Inwoners van Capelle aan den IJssel zijn tevreden over hun leven in de gemeente en in...

Expositie 34 in Galerie Alphen Art

Alphen aan den Rijn - Op zaterdag 30 mei opent de 34e expositie in Galerie Alphen Art in De Aarhof. Ook...