Ruimtelijke kwaliteitsprijzen voor nieuwe of gerenoveerde Capelse gebouwen

kwaliteitsprijzen
Foto v.l.n.r.: Marijn van der Kolk (Marijn van der Kolk architectuur/architect Groenedijk 21-23), Leo de Oude (Bewoner Silkeborg), Leonie Koole-Ros(Locatiemanager Crematorium Schollevaar), Iwan Povse, Povse & Timmermans architecten/architect Crematorium), Erik den Breejen (ABB Ontwikkeling/P.C. Boutenssingel), Dick van Sluis (wethouder stadsontwikkeling), Friso Woudstra (Friso Woudstra architecten BNA/'s Gravenweg 168).

Capelle aan den IJssel, 24 september 2018 – De Gouden IJsselstenen 2018 zijn zaterdag uitgereikt aan het Crematorium Schollevaar (vakjuryprijs), de klassieke woning aan de ‘s-Gravenweg (vakjuryprijs) en de tot woningen getransformeerde school aan P.C. Boutenssingel (publieksprijs). Wethouder Dick van Sluis (Stadsontwikkeling) reikte de prijzen uit aan de blije winnaars.

 Van Sluis: “Nieuwbouw, renovatie en verbouwingen van gebouwen, allemaal heel bepalend voor hoe Capelle eruit komt te zien. Als gemeente stimuleren we positieve verbeteringen en nieuwe bouwontwikkelingen in de stad. Dit jaar reiken we daarom de ‘Gouden IJsselsteen 2018’ uit. De vakjury met een stadsarchitect en een stedenbouwkundige van de gemeente en Sjouke Westhoff (zelfstandig architect) en Dolf Houtman (tuin- en landschapsontwerper bij HollandsZwartBont) konden kiezen uit zes genomineerde bouwprojecten.

Vakjuryprijs

Het crematorium Schollevaar wint de juryprijs voor grote projecten. De jury: “Het gebouw is uitgebreid met een grotere entree en nieuwe installaties waarbij de uitbreiding zeer zorgvuldig is ingepast door de herhaling van de ritmiek van de oorspronkelijke voorgevel, maar ook het kleur- en materiaalgebruik is passend en verfijnd. Samen met het landschapsontwerp straalt het gebouw rust en harmonie uit.” De woning ‘s-Gravenweg 168 is volgens de jury ‘eigentijds’. De jury: “De stijl en smaak is van nu, met respect voor de landelijke karakteristiek van het gebied. In de basis heeft de woning een klassieke vorm, maar door het kleur- en materiaalgebruik en de detaillering is de woning echt ‘van nu’. Op alle schaalniveaus is aandacht besteed aan het ontwerp. Van de gelede massaopbouw tot de brievenbus in de poort. Alles komt samen in deze voor de plek ontworpen oplossing.”

Publieksprijs

De Capellenaren wezen via een online verkiezing de Gouden IJsselsteen toe aan tot woningen omgebouwde school aan de P.C. Boutenssingel. Ook de jury had hier een mening over: “Een prachtige transformatie van een bestaande school met daarbij omhullende nieuwbouw. Het levert bijzondere woningen op en een herkenbaar woonbuurtje met een eigen identiteit. De woningen passen wat betreft architectuur, kleur- en materiaalgebruik goed bij de bestaande gebouwen.” De Gouden IJsselsteen verwijst naar een typisch en historisch Capels product, een kleine gele baksteen die vroeger werd gebruikt voor de bouw van huizen, kerken en kloosters. In Capelle is deze steen nog zichtbaar bij monumenten in de Dorpsstraat. Stenen waren destijds duur, wie er in slaagde een bakstenen huis te bouwen werd steenrijk genoemd.

Foto v.l.n.r.: Leonie Koole-Ros. Iwan Povse, Erik den Breejen, Friso Woudstra

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam