Van Ark enthousiast over SollicitatieDag vmbo-leerlingen

Vlnr: Staatssecretaris Tamara van Ark, Justin, Eric Stokroos, Wout Verhoeff, Lenno, Wilfred Kien, Rhuan, Martine Goedegebuure directeur/eigenaar Bos Nieuwerkerk

Capelle aan den IJssel- Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bracht woensdag een bezoek aan het IJsselcollege ter gelegenheid van de jaarlijkse SollicitatieDag voor alle vierdejaars vmbo leerlingen.

Sollicitatiedag

De SollicitatieDag is een manier om leerlingen te trainen zichzelf aan de arbeidsmarkt te presenteren. Staatssecretaris Van Ark: ‘Naast het leren van een vak is het erg belangrijk dat leerlingen leren wat er komt kijken bij solliciteren op de arbeidsmarkt en hoe je die vervolgstap na je eindexamen aanpakt. Dat een school op deze manier invulling geeft aan loopbaanoriëntatie en -begeleiding, vind ik erg positief.’

Onderdeel van Nederlandse les

De voorbereidingen op de SollicitatieDag zijn bij het IJsselcollege integraal onderdeel van de vaklijn. In de lessen Nederlands wordt gewerkt aan een sollicitatiebrief en cv. Leerlingen krijgen ‘proefvacatures’ waarin functie-eisen genoemd worden waar ze in hun brief op in kunnen gaan. De brieven worden verstuurd naar ‘selecteurs’: betrokken mensen uit het lokale bedrijfsleven (o.a. horeca en metaalbedrijven). De selecteurs bekijken de brieven en selecteren een aantal leerlingen voor een oefensollicitatiegesprek.

Ook een aantal gesprekken

Martine Goedegebuure, selecteur en directeur/eigenaar Bos Nieuwerkerk (specialist in schoorsteentechniek) is bevlogen: ‘Al jarenlang werk ik met veel plezier mee aan deze SollicitatieDag’. Zij heeft de sollicitatiebrieven van alle leerlingen van opbouwende tips voorzien en vier leerlingen uitgekozen voor een gesprek. De gesprekken worden gevoerd ten overstaan van andere leerlingen, die opbouwende feedback geven aan hun klasgenoten. Eric Stokroos, docent Nederlands, is al ruim 20 jaar organisator van de SollicitatieDag. De leerlingen worden de hele dag als sollicitant behandeld. Ze komen in nette kleding naar school. De best geklede man en vrouw van de SollicitatieDag krijgen een prijs’. Hij benadrukt dat ‘een gevoel van veiligheid’ prioriteit nummer 1 is. ‘Solliciteren is spannend, dus doen we er alles aan de leerlingen op hun gemak te stellen en te ondersteunen’.

Succesvolle gesprekken op sollicitatiedag

Rhuan Oliveira Schregardus (17 jaar, vmbo-kader) vindt het oefengesprek een waardevolle ervaring. ‘Het is spannend maar het geeft ook een goed gevoel. Het is fijn om jezelf in het gesprek te kunnen laten zien. Door deze ervaring ben ik de volgende keer vast minder gespannen’.Na afsluiting geeft Martine Goedegebuure de leerlingen mee dat ze alle gesprekken goed vond, en dat ze heeft gemerkt dat de goede voorbereidingen daaraan hebben bijgedragen. Vervolgens geeft ze nog een aantal algemene tips mee aan deze groep leergierige leerlingen.

Leerlingen presenteren zichzelf goed

Ook staatssecretaris Van Ark vindt dat de leerlingen het erg goed hebben gedaan: “Ze hebben allemaal goed laten zien wie ze zijn en wat ze voor een bedrijf zouden kunnen betekenen. Ik ben onder de indruk van de potentie en de mogelijkheden die ik in deze leerlingen zie.” Het sollicitatieboekje dat de leerlingen hebben bijgehouden en hun cv kan nog even in de kast, maar wordt bewaard voor als de leerlingen echt gaan solliciteren. Eric Stokroos: ‘We horen van oud-leerlingen dat zij in de praktijk erg veel aan de SollicitatieDag hebben gehad, daar doen we het voor!’.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam