Vlaardingen stapt 1000 jaar terug in de tijd

Vlaardingen –  Onder het motto Beleef 1018 in 2018 geeft burgemeester Annemiek Jetten tijdens de Vlaardingse nieuwjaarsreceptie op zaterdag 6 januari het startsein voor het feestjaar Vlaardingen 1018. De gemeente trakteert bezoekers van 16.00 tot 19.00 uur op een feestelijke middag in middeleeuwse sfeer. De nieuwjaarstoespraak van de burgemeester is om 17.30 uur. Aansluitend volgt het startsein voor het feestjaar: een tijdreis in een korte video naar de spannende uren in Flardinga net voor de Slag bij Vlaardingen. Gevolgd door een toost op 2018 met hypocras, een middeleeuwse drank van wijn, honing en kruiden. Iedereen is van harte welkom.

Dit jaar herdenkt en viert Vlaardingen het 1000-jarige jubileum van de Slag bij Vlaardingen. Op 29 juli 1018 voer een keizerlijke vloot met soldaten naar de nederzetting Flardinga om de opstandige graaf Dirk III tot de orde te roepen. Bij het dorp aan de rivier vochten Dirk en zijn manschappen zij aan zij met Vlaardingse boeren. De Vlaardingers wonnen de veldslag, wat een bloeiperiode heeft ingeluid van het graafschap dat rond 1100 Holland ging heten. Wie zaterdag naar het Vlaardingse stadhuis komt, krijgt een warm welkom van strijders, boeren en ambachtslieden in een middeleeuws kampement op de binnenplaats van het stadhuis. In de stadhuisgangen komen bezoekers vervolgens van alles te weten over de activiteiten in 2018. De troubadours van de Flierefluitervermaken de bezoekers met middeleeuwse muziek. Kinderen kunnen schilden, helmpjes, trommels en banieren maken.

Van bier tot herdenkingskunstwerk

Tijdens de receptie krijgen bezoekers alvast een voorproefje van het nieuwe biertje Vulcaan 1018 van de Vlaardingse Bierbrouwerij. Het biertje is geïnspireerd op de middeleeuwen en bevat kruiden als wilde gagel en rozemarijn. Vulcaan 1018 is binnenkort verkrijgbaar.

De Vlaardingse kunstenaar Frans de Winter presenteert op de receptie een schaalmodel van een drie meter hoog kunstwerk ter herdenking van de Slag bij Vlaardingen. De Stichting Vlaardingen 1018 hoopt dit monument in 2019 te realiseren om in de stad een blijvende herinnering aan de Slag bij Vlaardingen te hebben. De stichting gaat daarvoor in 2018 op zoek naar financiering. Het beoogde monument herdenkt zowel de overwinnaars als de verliezers van de veldslag. Het is de bedoeling dat het op de locatie komt te staan waar de strijd duizend jaar geleden is gestreden.

Zet deze evenementen alvast in je agenda!

In 2018 staan er veel grote en kleine activiteiten op stapel om de Slag bij Vlaardingen te vieren en herdenken. Zo is er van 6 april t/m 18 november 2018 een familietentoonstelling in Museum Vlaardingen over Vlaardingen in de 11e eeuw. Met blatende schapen, tegen elkaar opbiedende handelaren en wapengekletter snuif je in Museum Vlaardingen straks de sfeer op van de nederzetting waar in 1018 zo fel is gevochten. Op 26 mei 2018 kunnen kleine helden en heldinnen naar een Ridderfeest in Bibliotheek Vlaardingen.
In juni 2018 zijn de grote festivals van het feestjaar 1018. Op 9 en 10 juni 2018 herleeft de handelsplaats Flardinga in de Broekpolder. Honderden handelaren, ambachtslieden, boeren, strijders en hun families uit heel Europa laten je in een groot middeleeuws kampement de middeleeuwen zien, horen en voelen. In dit weekend spelen ruim 250 strijders de Slag bij Vlaardingen na, wat een indrukwekkend schouwspel oplevert.
Op 15 en 16 juni 2018 is de Vlaardingse binnenstad het toneel van het Historisch Stadsspektakel. Het centrum staat op zijn kop als graaf Dirk III en zijn mannen na de strijd een warm onthaal krijgen met roffelende trommels en schitterende banieren. Bezoekers kunnen dat weekend over een middeleeuwse markt wandelen, middeleeuwse spijzen en dranken proeven, kruidenmengsels ruiken en zich laten oplichten door handelaren. Ook kunnen ze sieraden en andere waar van ambachtslui betasten én genieten van acrobatiek, dans, toneel, film en muziek.

Op zondag 29 juli 2018 is het precies duizend jaar geleden dat de Slag bij Vlaardingen plaatsvond. Een van de hoogtepunten die dag is de onthulling van de vierde historische zitmuur aan de Hoflaan. Mozaïekstenen brengen op de zitmuur de Vlaardingse geschiedenis van 1000 tot 1600 tot leven, met een prominente plaats voor de Slag bij Vlaardingen en het ontstaan van Holland.

Het Varend Corso viert op 3, 4 en 5 augustus 2018  het Vlaardingse millenniumfeest mee. Het thema in 2018 is ‘Helemaal Hollands’. De stoet boten met bloemen, planten en groenten trekt door het Westland, Schipluiden, Maassluis, Delft en Vlaardingen. Met als vlaggenschip een boot met Vlaardingse strijders, boeren en edelen uit de elfde eeuw, gevolgd door boten met Hollanders van nu.

Op 15 en 16 november 2018 is het Nationaal Archeologiecongres in de stad. Het jaarlijkse landelijke congres voor archeologen is speciaal bedoeld voor wie inhoudelijk de diepte in wil gaan.

Volg Vlaardingen 1018

Veel mensen en organisaties zijn actief met het organiseren van een activiteit rondom de herdenking van de Slag bij Vlaardingen. Van stadswandelingen, lezingen, nagebouwde middeleeuwse huizen op het Educatief Archeologisch Erf en  middeleeuwse maaltijden tot een historische thriller, een app, een stripboek en vaartochten.  Op www.vlaardingen1018.nl vind je alle evenementen en activiteiten, met informatie over data, tijdstippen en locaties.

Je kunt Vlaardingen 1018 ook volgen op Facebook, Instagram en YouTube. Op Twitter kun je graaf Dirk III (@GraafDirkIII) volgen, die van de partij is op ‘zijn’ feest in 2018.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Amerikaanse ambassadeur opent Vliegeniersmuseum

Gorinchem - Maandag 1 juni om 12.00 uur heeft de Amerikaanse Ambassadeur, Pete Hoekstra met zijn echtgenote het seizoen van het...

Lemster Dickens Festijn 2020 in de ijskast

Lemmer - Ondanks dat het Lemster Dickens Festijn pas in december gepland staat, heeft de organisatie de conclusie getrokken dat het...

Doe mee met de Zomerse Sportinstuif van Jibb+

Zin in een sportieve start van jouw zomervakantie? Schrijf je dan in voor de Jibb+ Zomerse Sportinstuif. In de eerste week van...

0800-1202, landelijk nummer voor testafspraak coronavirus

Vanaf 1 juni 08.00 uur kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, bellen naar het nummer 0800-1202...

Gezellige tweede Pinksterdag in Krimpen aan de Lek

Krimpen aan de Lek - Op tweede Pinksterdag mochten de terrassen weer open. Ook in Krimpen aan de Lek was het...