Winnende koppels trouwen in middeleeuwse sfeer

Vlaardingen – En de gelukkige winnaars zijn: Sylvia van Delft & Theo Lagendijk én Morena de Kok & Boris Lenting. Deze twee koppels gaan op zaterdag 16 juni 2018 tijdens het Historisch Stadsspektakel in Vlaardingen trouwen in middeleeuwse sfeer.

1000 jaar geleden Slag bij Vlaardingen

Ter ere van 1000 jaar Slag bij Vlaardingen schreef de gemeente Vlaardingen in november 2017 een wedstrijd uit voor alle trouwlustige koppels van Nederland. Burgemeester Annemiek Jetten maakte vrijdagmiddag 26 januari de twee winnende koppels bekend. Zes stellen hadden enthousiaste belangstelling getoond om hun liefde voor elkaar uit te spreken tijdens het Vlaardingse historische feestjaar.

Gratis huwen

De twee winnende paren krijgen een gratis officiële plechtigheid in middeleeuwse stijl, een gratis trouwboekje en een feestelijke ‘middeleeuwse’ oorkonde, bloemen, een groeps- en bruidsfoto en na afloop een middeleeuwse feestdronk.

Groot middeleeuws festijn

De huwelijken zijn gepland om 12.00 en 15.00 uur op zaterdag 16 juni 2018 tijdens het Historisch Stadsspektakel in de Vlaardingse binnenstad. De plechtigheid begint met een feestelijke stoet, opgeluisterd door muzikanten, naar het stadhuis aan de Markt. Op de Markt is een middeleeuws bacchanaal aan de gang. De officiële huwelijksplechtigheid is in de oude hal van het stadhuis. Na afloop is er een feestdronk voor het kersverse bruidspaar op het bordes van het stadhuis. De kans is groot dat middeleeuwse ambachtslieden, handelaren en boeren de gehuwden dan zullen toezingen.

Als vikingen of edellieden

Trouwambtenaar Jacoline Wapenaar, een van de initiatiefnemers van de trouwwedstrijd licht toe: “We gaan nu met de winnende bruidsparen in gesprek over wat zij willen. Willen ze trouwen in de stijl van de Vikingen of als edellieden bijvoorbeeld? We gaan samen kijken hoe we de plechtigheid zo mooi mogelijk maken!”

Keuze van de jury

Wie heeft de meest aansprekende motivatie om in middeleeuwse stijl en sfeer te trouwen?  Over die vraag boog een driekoppige jury zich, bestaande uit wethouder Hans Versluijs, historica Cora Laan en trouwambtenaar Sandra van der Hoeven. De jury wil alle deelnemers bedanken en complimenteren. De koppels hadden zich allemaal volop ingespannen om hun motivatie toe te lichten. Het was geen eenvoudige keuze voor de jury.

Verbondenheid met Vlaardingen

De jury zegt over het winnende koppel Sylvia en Theo: “Jullie persoonlijke verhaal, de verbondenheid met Vlaardingen en de betrokkenheid bij het project Vlaardingen 1018 gaven de doorslag. Leuk dat jullie de cursus Ken uw Stad gevolgd hebben en het spreekt de jury aan dat de middeleeuwse trouwjurk al vervaardigd is en een Vlaardings tintje heeft.” Over de andere winnaars, Morena en Boris, zegt de jury: “De fascinatie voor de middeleeuwen spat ervan af. De brief waarin jullie onder andere schrijven in een tijdmachine te willen stappen om een kijkje te kunnen nemen in het Vlaardingen van de middeleeuwen is origineel en de foto’s zien er mooi uit met jullie in stoere middeleeuwse kleding.”

Trouwen in de middeleeuwen

Meer weten over trouwen in de middeleeuwen? Historicus Henk ’t Jong zette enkele wetenswaardigheden op een rij. Lees zijn verhaal op www.vlaardingen1018.nl.

Vlaardingen trouwstad

Deze trouwwedstrijd past in een Vlaardingse traditie. Een stel dat van cijfers en stiptheid hield, won bijvoorbeeld een huwelijksvoltrekking waarbij om precies 12.34 uur en 56 seconden op 7-8-2009 het jawoord werd gegeven. Dit met hulp van de atoomklok. Een stel met een groen hart won in 2010 een groen huwelijk, mede om te vieren dat Vlaardingen Groenste Stad van Nederland was geworden. Met deze wedstrijden wil de gemeente Vlaardingen het trouwen in de mooie haringstad op een leuke manier promoten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

ARTIS lanceert museum over de mens

ARTIS opent eind volgend jaar de deuren van een nieuw museum: het ARTIS-Groote Museum. Het Groote Museum gaat over de mens. Het geeft inzicht...

Leefbaar Krimpen wil verruiming winkelopening op zon- en feestdagen

Krimpen aan den IJssel - Leefbaar Krimpen gaat zich sterk maken voor de verruiming van de openingstijden van de winkel op...

Stuk Romeins aquaduct gevonden in Nijmegen

Nijmegen - In Nijmegen is een deel van het Romeinse aquaduct gevonden dat tussen Berg en Dal en Nijmegen liep. Aan...

Aanrijtijden ambulances naar Krimpen zorg voor D66 en SGP

Krimpen aan den IJssel - De ondermaatse aanrijtijden van ambulances naar Krimpen aan den IJssel waren voor D66 en SGP opnieuw...

Meer ruimte terrassen Breda vanaf 1 juni

Breda - Bredanaars en horecaondernemers staan te popelen: vanaf maandag 1 juni om 12.00 uur mogen de bestaande terrassen en horecazaken...