8 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Turkse minister: ‘Turkije is geen klein landje’

Rotterdam – Zaterdagavond en -nacht hebben enkele honderden Turkse-Nederlanders voor het Turkse consulaat in Rotterdam gedemonstreerd. Lange tijd stonden zij te wachten op de Turkse minister van familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya. Kort na 1 uur is zij onder politiebegeleiding teruggebracht naar Duitsland, zonder de menigte toe te kunnen spreken. Vlak daarna voerde de Mobiele Eenheid (ME) charges uit om de demonstranten uiteen te drijven.

Politie verhinderde dat Kaya zaterdagavond het consulaat aan de Westblaak kon binnengaan. Vervolgens werden zij en haar gevolg urenlang vastgehouden in het hofje er direct achter, aan weerszijden ingesloten door bussen van de Mobiele Eenheid. Kaya bleef al die tijd in haar auto zitten. De demonstranten gaven aan niet te vertrekken eer de minister haar zegje kon doen.

Charges ME

Eerder op de zaterdag besloot de Nederlandse regering om het landingsrecht van het toestel van de Turkse minister van buitenlandse zaken Mevlüt Çavusoglu in te trekken. Beide bewindspersonen kwamen naar Nederland om campagne te voeren voor een ja-stem bij het referendum dat in april plaatsvindt. Een grote groep Turkse-Nederlanders mag hun stem uitbrengen. Het referendum moet Recep Tayyip Erdogan, de president van Turkije, uiteindelijk meer macht geven.

Rond de klok van 21 uur voerde de politie in een zijstraat een aantal charges uit. Tientallen Turkse-Nederlanders hielden zich op bij de toegang tot het hofje. Daar stonden op dat moment verschillende zwarte auto’s opgesteld, met in één daarvan minister Kaya.

Met een rij paarden en vervolgens een aantal woest blaffende Mechelse herders werden de demonstranten richting de Westblaak gedirigeerd. Enkele mannen kregen een paar flinke tikken van de ME. De straat werd daarna volledig afgegrendeld, waardoor in de horecazaken weinig te beleven viel.

‘Wij willen respect’

Voor het consulaat ging het er een stuk gemoedelijker aan toe. Daar hadden zich vooral mannen verzameld. Her en der vrouwen, soms met kinderen. Tientallen Turkse vlaggen werden in de lucht gehouden of over schouders gehangen. De naam van Recep Tayyip Erdogan werd vrijwel onophoudelijk gescandeerd. Veel van de demonstranten hadden een sticker opgeplakt met daarop een portret van de Turkse leider. Links daarvan #evet – ‘ja’ in het Turks. De Westblaak en verkeerstunnel onder het Churchillplein stonden vol met toeterende en geparkeerde auto’s. Een enkeling stond op het dak.

Van heinde en verre waren Turkse-Nederlanders naar het centrum van Rotterdam gekomen om steun aan Erdogan te betuigen. Daarnaast vinden zij het onbegrijpelijk dat Kaya de toegang tot het consulaat is ontzegd. Met name de Nederlandse regering moest het ontgelden. ‘Ze moeten niet denken dat Turkije een klein landje is’, zegt de 50-jarige Mehmet schertsend, terwijl hij talloze bekenden de hand schudt. Alles wat hij wil, is dat Kaya de menigte een paar minuten mag toespreken. ‘Daarna gaat iedereen weer weg’, aldus de Rotterdammer.

Even verderop staat Leyla Tokmak (30) fanatiek met een Turkse vlag, vastgemaakt aan een bamboestok, te wapperen. Ze staat in het felle licht dat het cordon aan ME-bussen over haar schijnt. Ze is alleen gekomen, met de auto vanuit Utrecht. ‘Wij willen respect’, zegt ze. Het tegenhouden van de twee bewindspersonen is volgens haar een daad van ‘racisme’.

Turkse minister uitgezet

Nadat minister Kaya rond 1 uur ‘s nachts onder politiebegeleiding richting Duitsland wordt gebracht, blijven de demonstranten voor het consulaat hangen. De politiehelikopter die al heel de avond boven het centrum hangt, volgt haar uittocht. Vanaf het bordes voor het consulaat roepen een paar mannen de menigte op naar huis te gaan.

Niet lang daarna slaat de stemming om. Politiepaarden en ME’ers te voet voeren een aantal charges uit. Er vliegen dan enkele stenen en flessen door de lucht. Even daarvoor heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb het al in de stad geldende noodbevel uitgebreid en tot 8 uur ’s ochtends verlengd.

‘Turkse consul heeft gelogen’

Na het vertrek van Kaya hekelt Aboutaleb voor de camera van de NOS het optreden van de Turkse consul-generaal. Die heeft volgens Aboutaleb ‘ronduit gelogen’ over de komst van de minister naar Nederland. ‘Ook heeft hij heel veel mensen opgeroepen om naar het consulaat te komen.’

Achter het consulaat kon Kaya uiteindelijk staande worden gehouden. Vervolgens heeft het uren geduurd voordat zij uit de auto kwam en uitgezet kon worden. De Nederlandse regering had haar eerder tot ongewenst vreemdeling verklaard. Omdat zij uit Duitsland afkomstig was, moest ze daarnaar terugkeren. Ook in Duitsland zijn de afgelopen maand verschillende bijeenkomsten over het Turkse referendum door de autoriteiten tegengehouden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio