Voorlezen tijdens Week van de Alfabetisering

voorlezen
Foto: Emile Verhijden

Brunssum – Op vrijdag 7 september 2018 werden kinderen van groep 3 van basisschool St. Franciscus voorgelezen door bijzondere gasten: oud-profvoetballers Nathan Rutjes en Roel Brouwers. Ook wethouder Hugo Janssen was erbij. De voorleesactie was namelijk onderdeel van de Week van de Alfabetisering.

De Week van de Alfabetisering vraagt aandacht voor het feit dat miljoenen volwassenen Nederlanders niet goed kunnen lezen en schrijven. Deze mensen zijn ‘laaggeletterd’ en schamen zich daar vaak voor. De Week van de Alfabetisering wil laaggeletterdheid uit die taboesfeer halen en mensen motiveren om hulp te zoeken.

Magie

Ook vraagt de Week van de Alfabetisering aandacht voor het belang van een goede taalontwikkeling bij het jonge kind. Investeer in taal- en spraakontwikkeling en je voorkomt laaggeletterdheid op latere leeftijd, zo is de gedachte. Voorlezen op jonge leeftijd is een belangrijk instrument. Voorlezen is leuk en gezellig. Het is goed voor de woordenschat van jonge kinderen. En het brengt kinderen in aanraking met de magie van het (voor)lezen.

Wethouder Hugo Janssen (Laaggeletterdheid): “Kinderen zijn nog ontzettend onbevangen als het om taal gaat. Onbevangen, nieuwsgierig en leergierig. Zo zouden ook de volwassenen met taal moeten omgaan. Lezen en schrijven zijn geweldige vaardigheden. Er gaan nieuwe werelden voor je open. Dat is ook onze boodschap tijdens de Week van de Alfabetisering. Het is niet erg als je niet goed kunt lezen en schrijven. Het is wél erg als je er niks aan doet”.

Stadsjournaal

Het stadsjournaal van de gemeente Brunssum besteedt deze maand aandacht aan het thema van laaggeletterdheid. Kijk op www.brunssum.nl/laaggeletterheid, of op de gemeentelijke Facebook-pagina of Youtube-kanaal.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam