8.2 C
De Bilt

Dierenvoedselbank Rijnmond verwacht meer cliënten

Rotterdam – Ferry van der Kaaij van dierenvoedselbank Rijnmond is al een tijdje bezig om een financiële buffer op te bouwen. Omdat hij nu al merkt dat het aantal aanvragen bij de dierenvoedselbank stijgt en hij verwacht dat dit aantal nog wel hoger zal worden met de huidige coronacrisis. Daarnaast lopen de donaties van voer juist terug. Er zijn door verschillende acties wel wat extra geld binnen gekomen, maar dat is niet genoeg om steeds voer te moeten bij kopen.

Ferry schrijft op zijn facebookpagina dat donaties opdrogen, terwijl mensen gemiddeld 3 jaar bij de dierenvoedselbank lopen tot een schuldsanering is afgerond. Ook wordt er geld gebruikt om te kunnen tanken doordat er steeds meer afstanden afgelegd moeten worden met de auto.

Verdubbeling van cliënten verwacht

Omdat er steeds meer mensen zijn die hun baan of bedrijf kwijt raken, verwacht de dierenvoedselbank een verdubbeling van cliënten. Ze zouden dan zo’n 2000 of zelfs 3000 huisdieren moeten voeden, zodat mensen hun geliefde huisdieren niet weg hoeven doen. Huisdieren geven troost en zijn vaak nog het enige dat mensen hebben.
Omdat er nooit zoveel aan voer wordt gedoneerd, wil de dierenvoedselbank een buffer aanleggen om zich hierop voor te bereiden. Zodat ze geen mensen die om hulp komen hoeven weg te sturen.

De dierenvoedselbank heeft altijd al het te kort aan voer gekocht, wat financieel net haalbaar was.
Daarom heeft Ferry van der Kaaij nu wat fondsen benaderd.
Zo had hij ook in een goed onderbouwde mail het Rotterdamfonds van de Rabobank benaderd, of hij bij hen een aanvraag konden doen. Er kwam daarop antwoord van Dave de Held, directeur van de Rabobank Rotterdam. De dierenvoedselbank kwam niet in aanmerking, maar er kwam een noodfonds waar de dierenvoedselbank misschien wel terecht zou kunnen. Daar waren nog wat documenten voor nodig.

Verzoek afgewezen

Op 23 april kreeg de Kaaij bericht dat het verzoek was afgewezen.
De Kaaij snapte alleen de motivatie van de afwijzing niet.
In het antwoord schreef de Held het volgende;

“Het fonds is bedoeld voor initiatieven in de lokale samenleving die geraakt worden door de coronacrisis of voor initiatieven die juist door de coronacrisis worden gestart. Te denken valt aan een vereniging die kosten heeft gemaakt voor de organisatie van een evenement dat nu is afgelast en die hierdoor cruciale inkomsten misloopt. Maar ook bijvoorbeeld aan een stichting die een initiatief opstart om de gevolgen van de coronacrisis te verlichten voor de lokale gemeenschap.”

De Kaaij verbaasde zich vooral over de uitspraak van Dave de held:

Het feit dat jullie meer dierenvoeding moeten inkopen in deze tijd en meer transportkosten maken is een keuze. Als jullie dit niet doen dan zijn er ook geen financiële gevolgen. Derhalve is geconcludeerd dat jullie niet aan de voorwaarden van dit noodfonds voldoen.”

Dat kan dan wel zo zijn, schrijft de Kaaij, maar de clienten van de dierenvoedselbank komen wél financieel in de problemen en helaas zullen veel mensen daardoor hun huisdier weg moeten doen.
Terwijl de dierenvoedselbank juist is opgestart om dat te voorkomen.
De dierenvoedselbank krijgt ook ongewild te maken met de coronacrisis. Zij delen liever voer uit dat gratis gedoneerd is. Maar de Kaaij verwacht straks zo’n 500 tot 1000 euro per maand uit te moeten gaan uitgeven om iedereen te kunnen blijven helpen.

Donaties

De dierenvoedselbank hoopt op donaties, in de vorm van dierenvoer of geld om voorlopig door te kunnen gaan met mensen te helpen om voor hun huisdier te kunnen blijven zorgen.
En de Kaaij hoopt dat de dierenvoedselbank niet hoeft te sluiten omdat ze het financieel niet meer kunnen voortzetten.

U kunt doneren via http://www.okehor.nl/doneren.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio