8.2 C
De Bilt
vrijdag, 29 maart 2024

Werkgevers maken stappenplan om werknemers met schulden te helpen

Culemborg – Culemborgse werkgevers gaan een stappenplan met een routekaart maken, zodat zij snel en makkelijk hulp kunnen inschakelen voor werknemers die met schulden te maken hebben. Dat is een van de resultaten van de workshop ‘Financieel gezonde medewerkers’. De workshop organiseerde de gemeente Culemborg in het kader van de serie stadsgesprekken over het thema ‘Rondkomen’.

Workshop voor werkgevers

Werkgevers leerden in de workshop hoe zij signalen herkennen en hun medewerkers kunnen helpen. Belangrijk in het gesprek over financiële problemen is respect en gelijkwaardigheid en het wegblijven van betutteling. Signalen dat er sprake van een schuldsituatie is kunnen zijn: het vragen om een voorschot of extra uren willen werken, maar ook concentratieproblemen, extra ziekteverzuim of lenen van collega’s. Ook komt diefstal voor.

Stappenplan voor werkgevers

Werkgevers maken een stappenplan met een routekaart, zodat zij snel en makkelijk hulp kunnen inschakelen. Zij  willen graag weten hoe hulp per gemeente in de regio georganiseerd is, een overzicht met de juiste namen en contactgegevens is daarbij handig. In het stappenplan komen ook tips over hoe je financiële problemen kunt herkennen én hoe je het onderwerp bespreekbaar maakt. Gewoon, bij de koffieautomaat.

Maak schulden bespreekbaar

Werkgevers als Gispen, Voet personenvervoer en Visscher Autobedrijven benadrukken dat er een goede vertrouwensband met medewerkers moet zijn om het onderwerp ‘schulden’ bespreekbaar te maken. Medewerkers schamen zich en komen vaak pas als de nood aan de man is. Als werkgever moet je werken aan een cultuur waarin het onderwerp bespreekbaar is, ook onder medewerkers onderling. Ook de aanwezige ervaringsdeskundigen, werknemers met schulden, konden dit bevestigen: ‘Had ik het maar eerder gezegd! Want mijn werkgever voelde 100% met me mee en ik werd snel geholpen’.

Schaamte

Uit het onderzoek Personeel met Schulden van het Nibud (2017) blijkt dat ruim 62% van alle werkgevers medewerkers heeft met financiële problemen. Deze medewerkers hebben 7 dagen extra (ziekte)verzuim per jaar en zijn 20% minder productief. Sommige mensen vertellen het gewoon aan hun werkgever als ze geldzorgen hebben. En natuurlijk is een loonbeslag een duidelijk signaal. Vaak weerhoudt schaamte mensen ervan aan de bel te trekken bij hun werkgever.

Meer werkgevers kunnen aansluiten

Werkgevers, die willen meedenken over het opzetten van een regionale bedrijvendesk kunnen zich aanmelden op de website van Financieel Fit Rivierenland: http://financieelfitrivierenland.nl/bedrijvendesk/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio