Flipje- en streekmuseum Tiel ontmaskert internationaal bekend collectiestuk

collectiestuk
Gulden Vlies blijkt nep - Foto: © ArcheoCare

Tiel – Directeur Alexandra van Steen van het Flipje en Streekmuseum heeft een internationaal bekend collectiestuk ontmaskerd. Het gaat om het zogeheten Gulden Vlies, een soort hanger, dat in 1559 uitgereikt is aan Claes Vijgh, ambtman van Tiel. Het museum heeft het collectiestuk sinds 2013 in bruikleen van een Amerikaanse verzamelaar. Uit onderzoek blijkt nu dat het stuk niet van goud is. Het is ook niet gemaakt in de Middeleeuwen.

Gulden Vlies blijkt nep

“Tijdens een inspectieronde viel het mij op dat er aanslag zat op het Gulden Vlies. Dat kan helemaal niet op een edelmetaal als goud,” zegt Van Steen. Zij schakelde experts van Archeocare in om het Gulden Vlies te onderzoeken. Die komen er al snel achter dat het Gulden Vlies niet van goud is. Het gewicht is te laag. De Rijksdienst van het Cultureel Erfgoed onderzoekt met speciale apparatuur de samenstelling van de hanger. Van Steen: “Het resultaat is verbluffend. Het Gulden Vlies is van messing met een laagje goudverf dat je in iedere hobbywinkel kunt kopen. Door verder speurwerk weten we nu dat het een slecht gegoten kopie is van een Gulden Vlies uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Het is gemaakt door Bijouterie Du Spectacle in Parijs voor de film- en toneelwereld.”

Te zien in het museum

Het Gulden Vlies hangt nog steeds in het museum. Tot en met eind maart is ook het Gulden Vlies van Bijouterie Du Spectacle te bekijken in het museum. Van Steen: “Het Gulden Vlies is zeker een prachtig stuk. Met een mooi verhaal. Maar het is beslist geen Gulden Vlies uit de Middeleeuwen. Het is niet van goud en het is zeker niet uitgereikt aan Claes Vijgh in 1559. We hebben het stuk ontmaskerd. Of het echte Gulden Vlies van Vijgh nog bestaat en waar het is, dat is nog een raadsel.”

Meer informatie

Meer informatie over de achtergrond van het Gulden Vlies en de geschiedenis van de vroegere ambtman Claes Vijgh is te zien in het museum en op de website http://www.antiquesatoz.com/sgfleece/thedingegmond.htm

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam