9.2 C
De Bilt

700 jaar historie ging kopje onder én kwam boven

Bunnik – In de hal van het gemeentehuis van Bunnik zijn vanaf vandaag een film en tentoonstelling te zien over de grootste archieframp uit de naoorlogse geschiedenis van Nederland. Ze vertellen hoe in 2002 in de kelder van het gemeentehuis van Wijk bij Duurstede 1000 strekkende meter historische archieven en collecties uit de regio onder water liepen. Maar ze tonen óók hoe in de jaren erna bijna al die unieke stukken minutieus hersteld en gerestaureerd zijn.

De archieframp voltrok zich in de nacht en avond van 17 op 18 oktober 2002. Door een technische storing bij het wegpompen van grondwater voor de aanleg van een nieuwe parkeergarage kwam er 1,80 meter water te staan in de kelderverdieping. Daar werden archieven van negen gemeenten en 25 particuliere organisaties bewaard. De grootste slachtoffers waren de gemeenten Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug, maar ook unieke documenten uit Houten, Rhenen en Bunnik gingen kopje onder.

Expositie en film laten ook zien hoe de kletsnatte archieven daarna werden ingevroren, gedroogd, uit elkaar gehaald en uiteindelijk hersteld en gerestaureerd. De reddingsoperatie duurde vijftien jaar. Toen kon ook de balans worden opgemaakt: slechts één procent van de stukken bleek voorgoed verloren! Directeur-archivaris Ria van der Eerden: ‘’Ik ben niet trots op wat er gebeurd is, maar wel op de manier waarop we samen deze bijzondere klus hebben geklaard én op het resultaat.”

Rijkdom

Wethouder cultuur Erika Spil ziet de expositie als een kans om inwoners van de gemeente Bunnik te wijzen op de schatten die in het archief in Wijk bij Duurstede liggen. “Iedereen kan daar gratis terecht om informatie te vinden over voorouders en beroemde en niet-beroemde dorpsgenoten. Dankzij het archief krijgen we een inkijkje in het leven van arme landarbeiders, maar kunnen we ook de grote plannen nalezen van Piet Reckman, de ‘profeet van de harde aktie’, uit Odijk.

historie

“Het is van cruciaal belang dat gemeenten hun archieven en geschiedenis goed beheren. Ze vertellen ons wie we zijn geweest, wie we nu zijn en wie we straks kunnen worden. Ik ben heel blij met hoe het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht de archieven van Bunnik en andere gemeenten voor een breed publiek gratis toegankelijk maakt. Ik moedig alle Bunnikers aan om de expositie en de film te komen bekijken én de studiezaal in Wijk bij Duurstede eens te bezoeken. Zij zullen versteld staan van de rijkdom aldaar.”

 

Praktische informatie

 

De tentoonstelling en de film zijn te zien vanaf dinsdag 9 januari tot en met vrijdag 2 februari in de hal van het gemeentehuis van Bunnik, Singelpark 1 in Odijk. De openingstijden van de expositie zijn dezelfde als de openingstijden van het gemeentehuis. Zie daarvoor www.bunnik.nl. De toegang is (natuurlijk) gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio