Afspraken gemaakt over Buurtbemiddeling in Oudewater

Handtekeningen onder de samenwerkingsovereenkomst - Foto: Alex de Kuijper

Oudewater – De gemeente Oudewater, de politie en Kwadraad hebben een samenwerkingsovereenkomst afgesloten over Buurtbemiddeling. Die geldt voorlopig voor de duur van 3 jaar. Buurtbemiddeling richt zich op een vroegtijdige aanpak van problemen tussen buren.

Bemiddelen beter alternatief dan straffen

Denk aan overlast door een blaffende hond, geluidsoverlast of het verkeerd parkeren van een auto. Wanneer buren er onderling niet meer uitkomen, kan Buurtbemiddeling uitkomst bieden. Goed getrainde vrijwillige buurtbemiddelaars zetten zich in om buren met elkaar in gesprek te brengen. Zij zijn neutraal, onafhankelijk, onpartijdig en werken vertrouwelijk. Zij begeleiden buren bij het oplossen van hun probleem tot een oplossing die voor hen beiden werkzaam is. Hierdoor kunnen buren weer met elkaar communiceren en prettig samenleven.

Eerst richten op inwoners

In Oudewater richt Buurtbemiddeling zich in eerste instantie op inwoners met een koop- of particuliere huurwoning. Lokale organisaties kunnen kwesties tussen buren aanmelden maar ook inwoners zelf kunnen de hulp van Buurtbemiddeling inroepen. Zodra voldoende vrijwilligers zijn getraind kan Buurtbemiddeling met aanmeldingen aan de slag gaan.

Buurtbewoners gevraagd

Kwadraad neemt de uitvoering van Buurtbemiddeling voor haar rekening en is op dit gebied bekend in verschillende gemeenten. Buurtbemiddeling is op zoek naar inwoners uit de gemeente Oudewater die zich aangetrokken voelen tot deze aanpak en die zich belangeloos willen inzetten voor hun medebewoners. Het is van belang om goed te kunnen luisteren, over goede sociale vaardigheden te beschikken en in een conflict onpartijdig te kunnen blijven. Een coördinator zorgt voor training en begeleiding. Ook is er geregeld de mogelijkheid om met collega-bemiddelaars ervaringen uit te wisselen.

Uitvoering en begeleiding

De coördinator, Karin van den Heuvel, draagt zorg voor deze uitvoering en begeleiding van buurtbemiddelaars. Zij zal zich in eerste instantie richten op het werven en trainen van lokale vrijwilligers zodat op korte termijn de eerste aanmeldingen kunnen worden opgepakt. Heeft u belangstelling voor het werk als buurtbemiddelaar of vragen naar aanleiding van dit artikel neem dan contact op via buurtbemiddeling@kwadraad.nl of bel 088 900 4000.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam