Convenant Aardgasvrije nieuwbouw ondertekend

Lopik – Stedin, de provincie Utrecht, de gemeente Utrecht en 17 andere gemeenten in de regio Utrecht, ondertekenden op vrijdag 16 maart het regionale convenant Aardgasvrije nieuwbouw. De ondertekenaars gaan in gesprek met ontwikkelaars die nog nieuwbouw met gas ontwikkelen en Stedin biedt een inkeerregeling aan om reeds gesloten contracten open te breken.

Kiezen voor een duurzaam alternatief

Recent schrapte de Tweede Kamer de aansluitplicht op het aardgasnet voor nieuwbouwwoningen. Deze wetswijziging gaat waarschijnlijk op 1 januari 2019 in. Gemeenten, provincie en de netbeheerder willen daarop niet wachten en gaan nu al aan de slag. Zij willen in hun nieuwbouwprojecten geen aardgas meer en bundelen de krachten om projectontwikkelaars ervan te overtuigen te kiezen voor een duurzaam alternatief.

Aardgasvrije nieuwbouw: een logische stap

Wereldwijd staan we voor de uitdaging om de CO₂-uitstoot terug te dringen. De CO₂-uitstoot wordt in Nederland voor 40% veroorzaakt door het verwarmen van gebouwen met aardgas. De provincie Utrecht wil in 2040 klimaatneutraal zijn en alleen nog maar schone energie gebruiken. De verduurzaming van de verwarming van de 550.000 huishoudens in de provincie Utrecht vormt hierin een grote opgave.

In gesprek met ontwikkelaars

Op dit moment worden nog steeds nieuwbouwwoningen in de regio Utrecht aangesloten op aardgas. De ondertekenaars willen gezamenlijk uitdragen dat een toekomstbestendige en duurzame energievoorziening zonder aardgas is. Samen gaan zij voor een duurzame warmtevoorziening.

Inkeerregeling

Stedin ondersteunt gemeenten bij de gesprekken en biedt een inkeerregeling aan. Ontwikkelaars krijgen daarbij de mogelijkheid om al aangegane contracten met aardgas open te breken. Het gaat om projecten waar aardgas is voorzien, maar een elektriciteitsnet ook een mogelijkheid is. Eenzelfde convenant werd afgelopen maandag ook al ondertekend met twintig gemeenten en de provincie in Zuid-Holland.

Convenant Aardgasvrije nieuwbouw ondertekend
Jeffrey Groenhttps://www.regioonine.nl
Ik ben Jeffrey en ik ben de woordvoerder van Regio Online

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Van Liempd nieuwe directeur Pieter Vermeulen Museum en BRAK!

Velsen - Erwin van Liempd wordt de nieuwe directeur-bestuurder van BRAK! Science Center Kust en Klimaat en directeur van het Pieter...

Standbeeld voor Redo

Gorinchem - "Standbeeld voor Redo" was de titel van een brief van enkele stadsgenoten aan de burgemeester. Zij vroegen aandacht voor...

Hoogste zonnebloem in Dordrecht wedstrijd

Dordrecht -De gemeente Dordrecht organiseert deze zomer de wedstrijd ‘Heb jij de hoogste zonnebloem van Dordrecht?’. Zonnebloemen zorgen niet alleen voor...

Capellenaren positief over het leven in hun gemeente

Capelle aan den IJssel – Inwoners van Capelle aan den IJssel zijn tevreden over hun leven in de gemeente en in...

Expositie 34 in Galerie Alphen Art

Alphen aan den Rijn - Op zaterdag 30 mei opent de 34e expositie in Galerie Alphen Art in De Aarhof. Ook...