Home Regio Utrecht Sloop stadhuis Woerden krijgt te maken met dodelijk ongeval

Sloop stadhuis Woerden krijgt te maken met dodelijk ongeval

Woerden – Tijdens de werkzaamheden voor de sloop aan het oude stadhuis in Woerden, heeft zich afgelopen middag een ernstig ongeval voorgedaan.

Een plafonddeel van een verdieping is bij de werkzaamheden naar beneden gekomen. Eén van de medewerkers van het sloopbedrijf is daarbij onder het puin terecht gekomen. De hulpdiensten, waaronder een specialistisch team uit Haaglanden, waren snel aanwezig.

De hulpverlening bleek echter erg lastig, omdat nog grote delen van het pand en plafond instabiel zijn. Vanwege de veiligheid van de hulpdiensten moest er zeer zorgvuldig te werk worden gegaan. Inmiddels is duidelijk geworden dat het slachtoffer is overleden.

Persconferentie
Tijdens een persconferentie liet burgemeester Molkenboer het volgende weten:

“Aan het einde van de ochtend heeft zich een ernstig ongeval voorgedaan tijdens de sloop van ons oude Stadhuis. Tijdens de sloopwerkzaamheden is een plafonddeel van een verdieping aan de noordzijde van het pand naar beneden gekomen. Een van de medewerkers van het sloopbedrijf Lek uit Woerden bevindt zich op dit moment nog onder het puin. De hulpdiensten achten het nagenoeg onmogelijk dat deze persoon nog in leven is. De familie van het slachtoffer is inmiddels geïnformeerd. Vanaf deze plaats wens ik familie en andere naasten heel veel sterkte toe in deze moeilijke en droevige situatie. En natuurlijk gaan mijn gedachten ook uit naar de collega’s van de firma Lek.

De berging verloopt moeilijk vanwege het gevaar van instorting. De derde verdiepingsvloer – die 60 ton weegt – hangt er nog, maar het is onzeker of deze blijft hangen of niet. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Tot die tijd kan er nog geen bergingsoperatie plaatsvinden.

Een bedrijfsongeval van deze omvang roept sterke emoties op bij mensen. De vele vragen, reacties steunbetuigingen die via social media worden geuit laten dat duidelijk zien. Ook mij laat dit ongeval niet onberoerd. En dat het een ongeval betreft bij ons eigen oude stadhuis raakt mij diep.

Ik wens de hulpdiensten veel sterkte toe bij het doen van hun moeilijke werk onder deze omstandigheden.

We houden u op de hoogte van ontwikkelingen als die er zijn.”

Update
Met de inzet van gespecialiseerde eenheden van de brandweer is een bergingsplan gemaakt. Daarbij is besloten een speciale kraan in te zetten. Met deze inzet is in de loop van de avond het slachtoffer geborgen.

Zaterdagochtend 13 mei is om 9:00 uur een plan van aanpak gemaakt voor de verdere sloop van het ingestorte bouwdeel besproken. Op basis van dit plan wordt dit onveilige deel dan gesloopt. Tot die tijd blijft de omgeving rond de slooplocatie afgesloten voor alle verkeer. Bestaande afzettingen blijven staan en bewaking is aanwezig.

De reden dat er gisterenavond niet gesloopt werd heeft te maken met het feit dat het donker was geworden en het bovendien was gaan regenen. De inschatting was dat slopen in het donker meer risico’s met zich mee zou brengen, dan het ingestorte bouwdeel tot zaterdag te laten staan.

Laatste update
Het ingestorte deel en het resterende noordelijke bouwdeel is gesloopt van het oude stadhuis in Woerden. Deze delen stonden ten behoeve van de renovatie van het stadhuis in de planning om gesloopt te worden. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door de firma Lek. Met behulp van drie kranen, twee voor stabiliteit en de derde voor de feitelijke sloop, is het werk uitgevoerd.   Rond het middaguur waren deze werkzaamheden afgerond. Het bouwterrein is inmiddels weer veilig. De afgezette wegdelen zijn vrijgegeven en weer toegankelijk voor alle verkeer.

Het lichaam van het slachtoffer is vrijdagavond rond 20:00 uur geborgen. Het gaat om een 42-jarige man uit de gemeente Woudrichem. Onze gedachten gaan uit naar de familie en bekenden van het slachtoffer en zijn collega’s. We wensen hen veel sterkte bij dit verlies.

Bron: gemeente Woerden

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Nica Bol helpt met BijlesBol scholieren online naar de eindstreep

Nederland - Scholieren van groep 1 tot en met Gymnasium 6 kunnen vanaf nu terecht bij BijlesBol voor online bijles en...

Opening COVID Opvangcentrum Bergambacht

Krimpenerwaard - Nederland staat voor de uitdagende opdracht om de uitbraak van het coronavirus het hoofd te bieden. Om besmetting en verdere...

Stroopwafels voor kanjers in Capelle

Capelle aan den ijssel - Als je het nieuws van dit moment veel volgt, maakt dat best wel eens somber. Maar...

Schollebos enquete massaal ingevuld.

Capelle aan den IJssel/ schollebos – De enquête van de gemeente Capelle aan den IJssel over het Schollebos is massaal...

Fysiotherapie MSC op afstand open

Krimpen aan den IJssel - In beweging blijven is belangrijk en tijdens de huidige crisis van nog groter belang. Vooral voor...