Oude school wordt nieuwe werkplek in ‘De Smederij’

0
226
oude
v.l.n.r: Titia Teeuwisse (afdelingsmanager gemeente Leusden), Yvonne Ruijs, Esther Blijleven, Sandra Sijbrandij, Jan Overweg (wethouder)

Leusden – Op dinsdag 21 november hebben de eerste drie huurders van De Smederij hun huurcontract ondertekend. De Smederij is gevestigd in het oude schoolgebouw van De Kleine Beer aan Hoefijzer 18 (voormalige werktitel was Broedplaats Hoefijzer). Het gebouw biedt volgens de participatiedoelstelling nu  plek aan sociale ondernemers en maatschappelijke organisaties. Zo kunnen deze elkaar inspireren en versterken.

Oude school

De eerste huurders zijn Esther Blijleven van Blijleven Design, Yvonne Ruijs van Yoga Centrum Leusden en Sandra Sijbrandij van Zencentrum Eemland. Onder toeziend oog van de wethouder werden de contracten ondertekend. Wethouder Jan Overweg gaf tijdens de ondertekening aan zeer verheugd te zijn dat in de oude school de broedplaats nu op het punt staat te beginnen. “Oude schoolgebouwen gaan meestal plat, maar ik ben blij dat we dit gebouw hebben kunnen behouden en nu terug kunnen geven aan de maatschappij. Idealen zijn leuk, maar idealen zijn nog leuker nu deze met de komst van de eerste huurders werkelijk nagestreefd worden”.

Participatie deelnemers

Om vorm te geven aan de participatiedoelstellingen zal er een coöperatie worden opgericht. Alle huurders hebben aangeven hierbij aan te willen sluiten en zo bij te willen dragen om De Smederij tot een mooi centrum te maken met en voor Leusdenaren. Sandra Sijbrandij vertelde specifiek dat ze het fijn vindt om gezamenlijk het proces aan te gaan.

Bijzonder maatwerk

Esther Blijleven van Blijleven Design maakt kleding en lingerie op maat in haar atelier. Naast casual en gelegenheidskleding op maat is ze gespecialiseerd in het maken van kleding voor mensen met bijzondere maten. Daarbij kunt u denken aan lingerie voor mensen met scoliose, maar ook bijvoorbeeld kleding voor dementerenden die 24 uur in bed verblijven en aangepast nachtgoed nodig hebben. Esther is van vele markten thuis, want daarnaast maakt zij ook theatrale kostuums.

Yoga en mantelzorg

Yvonne Ruijs biedt met Yoga Centrum Leusden lessen Hatha Yoga. Yvonne past de lessen aan aan verschillende doelgroepen. Zo geeft zij rustige lessen voor 55+, Stoelyoga voor mensen met een mobiliteitsprobleem en yoga aan dementerende ouderen in Soest. Met een eigen ruimte kan zij nu haar droom uitbreiden door bijvoorbeeld ook lessen aan dementere ouderen en hun mantelzorgers te verzorgen in Leusden. In het Yoga Centrum zijn meerdere yogadocenten, tai-chi docenten,  en andere docenten welkom.

Helemaal Zen

In Zencentrum Eemland  geeft Sandra Sijbrandij meditatiecursussen voor mensen die zich niet gelukkig voelen, last hebben van stress, slecht slapen, of zingevingsvragen hebben. Hierdoor genieten cursisten meer van het leven en maken keuzes die beter bij hen passen. Er komt ook een cursus specifiek voor jonge vrouwen met risico op burn-out. Daarnaast is er een stilte ruimte die gratis toegankelijk is voor iedereen die behoefte heeft aan rust, troost of inspiratie

Onderling zijn al samenwerkingsverbanden aan het ontstaan, zoals de meditatiematten die Blijleven Design voor Zencentrum Eemland gaat maken. In een later stadium zullen ook zorgorganisaties zich vestigen in De Smederij.  De gemeente Leusden heeft nog altijd plek voor nieuwe huurders. Meer informatie vindt u op hun website.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here