11.9 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Gedicht voor vergeten Indische Nederlanders geweigerd

HILVERSUM – Het organisatiecomité Nederlands-Indië herdenking Gooi en Vechtstreek  heeft een gedicht voor vergeten Indische Nederlanders op 15 augustus tijdens de herdenkingsdienst op de Noorderbegraafplaats geweigerd. Het gedicht was bedoeld om de eerste generatie Indo’s te herdenken. 

Armand Filon (72) uit Hilversum schreef het gedicht samen met leden van de Indische gemeenschap uit Nederland en de Verenigde Staten. Het was bedoeld om aandacht te schenken aan de duizenden Indische Nederlanders die na de Tweede Wereldoorlog niet erkend werden door de Nederlandse regering.

‘Voor de Indische gemeenschap is het een schok dat het gedicht geweigerd is’, reageert Armand Filon. ‘Het maakt me kwaad. Deze mensen hebben al zoveel leed en armoede doorstaan en zijn enorm tekort gedaan. En nu anno 2017 worden ze nog een keer monddood gemaakt. Dat is onacceptabel. Ze verdienen een podium tijdens de herdenking op 15 augustus’.

Het organisatiecomité in Hilversum wil geen aandacht besteden aan het verleden van de eerste generatie Indische Nederlanders, ook niet in de vorm van een gedicht. ‘Hoewel ik begrijp dat deze zaken nog leven en ook op waarheid zijn berust, kijken wij liever vooruit’, verklaart de voorzitter van de Nederlands-Indië herdenking Gooi en Vechtstreek in een mail aan zijn plaatsgenoot Filon.

Max Rijkschroeff, vice voorzitter van Stichting Halin in Den Haag, betreurt de afwijzing. ‘Ik denk dat het gedicht vanwege schaamte is geweigerd’, zegt hij. ‘Het verleden wil men liever vergeten. Maar hoe kun je naar de toekomst kijken zonder je bewust te zijn van wat er vroeger is gebeurd?’

De Stichting Halin steunt nog steeds honderden arme en zieke voormalige Nederlanders in Indonesië. ‘Allemaal dankzij donateurs’, aldus Rijkschroeff. ‘Want van de Nederlandse regering hebben we nooit een cent ontvangen’.

Door: Marjo van Lijssel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio