Gratis compost op 18 juli voor inwoners Zeist

Zeist – Op zaterdag 18 juli kunnen inwoners van de gemeente Zeist gratis compost ophalen. Wethouder Wouter Catsburg: “Met deze actie bedanken we onze inwoners voor hun inspanning om groente-, fruit- en tuinafval gescheiden aan te leveren. Inwoners krijgen het ingezamelde GFT nu terug in de vorm van compost.”

Maximaal 6 zakken gratis

Op vertoon van legitimatie kan elke inwoner maximaal zes gratis zakken compost van 40 liter ophalen. Dat kan bij de voormalige gemeentewerf aan de Van Renesselaan 32a (voormalige gemeentewerf) op 18 juli van 10.00 – 16.00 uur.

Eén locatie vanwege corona

In verband met de maatregelen tegen het coronavirus is het terrein aan de Van Renesselaan 32a met een drive -thu ingericht zodat de uitgifte veilig verloopt. Dat houdt in dat mensen met hun auto het terrein op komen rijden, waarna één persoon de auto mag verlaten om zelf de zakken te pakken. Voor fietsers is er een apart parcours.

Omdat er dit jaar maar één uitgiftelocatie is, is het mogelijk dat belangstellenden wat langer moeten wachten. Gratis compost is verkrijgbaar zo lang de voorraad strekt. Deze compostactie zou al eerder plaatsvinden, maar is vanwege de coronamaatregelen uitgesteld naar 18 juli.

Milieuvoordelen compost

Een volle container met GFT levert 15 tot 20 kilo compost op. Wethouder Catsburg: “In het restafval zit nu nog 55 tot 60 kilo GFT per persoon per jaar. Veel etensresten bijvoorbeeld belanden nu nog in de grijze kliko terwijl ze in de groene horen.” Het verwerken van GFT tot compost is ook goedkoper dan het verbranden ervan (samen met het restafval).

Minder luchtvervuiling

Daarnaast zorgt de verwerking van GFT tot compost en groen gas voor minder luchtvervuiling en het bespaart kostbare grondstoffen. Catsburg: “Nog beter is het om zelf te composteren, dat levert nog meer milieuwinst op.” Veel inwoners doen dit al of willen er meer van weten. Op woensdagmiddag 14 oktober vindt bij De Boswerf een workshop plaats over hoe je met een wormencompostbak op een simpele manier je groenafval in gratis supercompost kunt veranderen. Kijk op www.zeist.nl voor meer informatie.

Welles/nietes-lijst

Wat mag er ook alweer wel en niet bij het GFT? Dat staat op de welles/nietes-lijst te raadplegen op www.rmn.nl of op de RMN-app. Door goed te scheiden wordt de kwaliteit van ons GFT en daarmee ook de compost die aan inwoners wordt uitgedeeld, verbeterd.

Gemeente composteert zelf ook

De gemeente Zeist composteert jaarlijks 400.000 kilo bladafval tot compost voor het openbaar groen. Bij dit composteerproces, wordt de groene kringloop gesloten en komt er bijna geen CO2 en veel minder fosfaat vrij.

Laatste Nieuws

Bushokjes in Woerden voorzien van groen dak

Woerden - Op 12 en 13 augustus zijn drie bushokjes in Woerden voorzien van een groen dak. In samenwerking met de...

Kermis op de Neul in Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode - Eind juli maakte het gemeentebestuur al bekend dat ze voornemens was dit jaar een kermis op de Neul te...

Familievoorstelling Roodkapje in Openluchttheater Hertme

Hertme - Op zondag 6 september wordt een muzikaal en vrolijk liefdesverhaal van Roodkapje gespeeld in het Openluchttheater Hertme.

Doe mee aan de enquête over verkeersveiligheid Heemskerk

Heemskerk - De verkeersveiligheid in Heemskerk wordt minder. Het aantal verkeersgewonden neemt al jaren toe. Het verkeer verandert en vooral in...

Wegenbouwer Roelofs start aanleg voetpad Lutterstraat

Losser - Op 17 augustus 2020  start wegenbouwer Roelofs met de werkzaamheden voor een voetpad langs de Lutterstraat tussen de Arendshorst,...

Stichting Future For Nature heeft nieuwe, jonge directeur

Arnhem – Stichting Future For Nature presenteerde op 11 augustus de Nederlandse Rascha Nuijten (31 jaar) als directeur. Deze internationale natuurbehoudsstichting...

Samen scheiden of samen blijven?

Gemert-Bakel - Als het in je relatie niet lekker loopt, als je overweegt om te scheiden of zelfs al op dat...

Dorpsteam Sint Anthonis in vakantieperiode

Sint Anthonis - Voor al uw vragen en problemen op het gebied van ondersteuning en zorg kunt u bij het Dorpsteam...

Digitaal snelloket culturele initiatieven groot succes

Kampen - In mei heeft de gemeente een digitaal snelloket geopend voor culturele initiatieven in coronatijd. Het was bedoeld voor kunst-...

Versterken recreatie en toerisme Land van Maas en Waal

Vanuit West Maas en Waal zijn recent diverse initiatieven gestart om recreatie in het Land van Maas en Waal te versterken....

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here