8.8 C
De Bilt

Grootste Zonnepark midden Nederland geopend

Nieuwegein – Woensdagmiddag is in het grootste zonnepark van midden Nederland geopend. In het Solarpark Galecop zijn sinds dat moment 8.914 zonnepanelen in werking. Die leveren samen genoeg stroom voor zevenhonderd huishoudens. De opening werd verricht door wethouder Peter Snoeren. Er staat overigens nóg een groter zonnepark in Nieuwegein gepland door Waternet op het bedrijventerrein Plettenburg.

 

Het zonnepark is onderdeel van de Routekaart Energieneutraal Nieuwegein 2040, die gisteren van start ging met een bezoek langs verschillende duurzame initiatieven in Nieuwegein. Initiatiefnemers voor de aanleg van het zonnepark zijn Peter Beumer (coöperatie Lekstroom) en Arthur Simons (Solarpark Galecop). Met ondersteuning  van de gemeente en andere instanties zijn zij er in zeer korte tijd in geslaagd de bijna 9.000 panelen te plaatsen en energie te laten leveren.

Rondleiding Zonnepark2

Helft van de panelen al belegd door Nieuwegeiners

Samen de stad duurzamer maken, dat is het uitgangpunt, aldus Wethouder duurzaamheid Peter Snoeren. “Ik ben heel blij met dit zonnepark, een prachtig initiatief en goed gebruik van deze gronden. Tot 2030 kan hier veel energie worden opgewekt, waar ook de inwoners van mee kunnen profiteren via de postcoderoos, waar 1200 panelen voor beschikbaar zijn. En het is erg populair, want in korte tijd hebben zestig huishoudens, veel uit Blokhoeve en Galecop, de helft van de panelen afgenomen. Blijkbaar is het ideaal voor mensen die om wat voor reden dan ook niet zelf panelen op hun huis willen. De komende week kunnen mensen die ook willen nog inschrijven op www.e-lekstroom.nl.”

 

Routekaart

De gemeente wil in 2040 een klimaatneutrale stad zijn, wat inhoudt dat Nieuwegein dan per saldo geen toename van CO2 in de atmosfeer meer veroorzaakt. Voor het bereiken van deze ambitie is de ‘Routekaart Energieneutraal Nieuwegein 2040, op weg naar een klimaatneutrale gemeente’ recentelijk vastgesteld door het college van B&W met daarin alle acties die gewenst zijn. Gisteren klonk het startschot. Vóór het zonnepark werd geopend heeft een delegatie van mensen van de pers, medewerkers van de gemeente, de wethouder en andere betrokkenen per fiets een bezoek gebracht aan enkele andere duurzame projecten in Nieuwegein.

 

Energieneutraal huis

Nieuwegeiner Pieter van Walraad liet zijn energie-neutrale huis zien, voorzien van zonnepanelen, isolatie, warmtepompen, vloerverwarming enz. Een energierekening krijgt hij niet meer en hij heeft zijn investeringen al voor een groot deel terug.

Nieuwegeiner Pieter van Walraad bij zijn Warmtepomp

Gemeentewerf

De delegatie bracht ook een bezoek aan de gemeentewerf waar twee elektrische auto’s in gebruik zijn genomen. Een elektrische schoonmaakwagen, bakwagen en een elektrische bladblazer waren al in gebruik. Het dak van de gemeentewerf is voorzien van zonnepanelen en groendaken.

 

KWR-gebouw

Jos Boere van KWR (Watercycle Research Institute) aan de Groningenhaven vertelde dat het onderzoeksinstituut bezig is met het ontwikkelen van een uniek energiesysteem in Nieuwegein. Er wordt een koppeling gemaakt tussen het zonnepark van Waternet (8.7 MWp), en de woningontwikkeling in de wijk Rijnhuizen. Door de stroom van het zonnepark om te zetten in waterstof en warmte, kan er emissieloos worden gereden en kunnen woningen duurzaam worden verwarmt. Daarnaast wordt er regenwater opgevangen op de zonnepanelen, wat zover wordt gezuiverd dat het kan dienen als bron voor de waterstofproductie. Ook toepassing in afwasmachines behoort tot de mogelijkheden. Dankzij opslag van warmte en water in de bodemkomt dit systeem op elk moment van het jaar tegemoet aan de vraag naar energie.

 Rondleiding delegatie in KWR gebouw

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio