Handen ineen voor watervriendelijke tuinen

watervriendelijke

Nieuwegein, Houten, Stichtse Vecht, Utrecht en Woerden – In april organiseren verschillende tuincentra, gemeenten en waterschappen samen de ‘Maand van de Watervriendelijke tuin’. Tijdens deze maand maken zij tuinbezitters bewust van het nut en de noodzaak van water- en hittebestendige tuinen. Ook de gemeente Woerden doet mee. Want al met kleine aanpassingen in de tuin kunnen we wateroverlast en hittestress tegengaan. Een klimaatbestendige omgeving maken we samen!

 

  • Op zaterdag 14 april (11:00 – 15:00 uur) is er een actiedag in tuincentrum De Bosrand (Woerden).
  • Bezoekers kunnen in gesprek met medewerkers van het tuincentrum, tuinontwerper Geral Overbeek,
  • stadsimker Chris van Iersel, het waterschap (HDSR) en de gemeente. Er zijn volop tips voor een
  • watervriendelijke tuin. Ook is er meer uitleg over de subsidieregeling voor de aanleg van een groen
  • dak en/of het afkoppelen van een regenpijp van het afvalwaterriool. Bij de actiestand kunnen
  • bezoekers deelnemen aan de ‘groen-quiz’. De winnaar ontvangt een gratis regenton t.w.v. ruim €100,-

 

Klimaatverandering

We krijgen steeds vaker te maken met perioden van hitte, droogte en extreme regenbuien. Hoe houden we Woerden in de toekomst mooi, vitaal en leefbaar? Dit lukt alleen door samen te werken! De gemeente zet bijvoorbeeld in op verminderen van wateroverlast door het regenwater apart af te voeren. Waar mogelijk vervangen we bij het herinrichten van een straat verharding door groen. Maar we kunnen niet in particuliere tuinen aan de slag.  Door een tuin in te richten met meer groen (zoals bomen, struiken en planten) en het regenwater op te slaan (bijvoorbeeld in een regenton), vermindert de kans op wateroverlast. Een groene tuin verhoogt de biodiversiteit en is beter bestand tegen hitte.

 

Samenwerking

De ‘Maand van de Watervriendelijke tuin’ is een initiatief van Tuinbranche Nederland, het waterschap (HDSR), Amsterdam Rainproof en de gemeenten Nieuwegein, Houten, Stichtse Vecht, Utrecht en Woerden. Per tuincentrum en per gemeente zijn er verschillende acties. Op www.tuinbranche.nl vindt u een overzicht van alle activiteiten.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam