8 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Het was stil in Woudenberg tijdens de dodenherdenking

Woudenberg – Op vrijdag 4 mei was het stil in Woudenberg. Stil om de slachtoffers te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, waar ook ter wereld. In oorlogssituaties, maar ook bij vredesoperaties. In oorlogssituaties, maar ook bij vredesoperaties.

Stil was het tijdens de herdenkingsdienst in de Dorpskerk. “Wat zou jij doen?”, was de centrale vraag  van de 4-mei lezing met als thema ‘Verzet als voorbeeld’. Ieder jaar verzorgt een andere voorganger de 4-mei lezing. Dit jaar was dit Ds. Van Blijderveen van de Hersteld Hervormde Gemeente Woudenberg.

Stil was het ook tijdens de toespraak van burgemeester Cnossen over Cornelis en Klaasje ter Maaten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak boden aan vele Joden, onderduikers en evacués. Maar ze werden verraden en gevangen genomen. Het enige contact was een kort praatje door het sleutelgat en een briefje waarop stond ‘tot na de oorlog’. Zover kwam het niet. Cornelis overleed in Kamp Neuengamme en kwam niet meer terug naar huis. Een indrukwekkend verhaal van een echtpaar dat tijdens de oorlog anderen hielp en hier uiteindelijk zelf de prijs voor betaalde.

En stil was het tijdens het voorlezen van de gedichten van groep 8 van de Julianaschool. “Het leven tussen hoop en vrees, het gevecht voor onze vrijheid.  Het is mooi om te zien hoe deze kinderen betrokken zijn bij dit onderwerp en ook beseffen dat de vrijheid waarin wij nu leven niet vanzelfsprekend is”, zegt burgemeester Cnossen.

De stilte bleef bewaard tijdens de toch naar het monument bij de begraafplaats. Op dit monument staat ook de naam van Cornelis ter Maaten. De enige plek die nog aan hem herinnert, want een graf was er niet in Neuengamme. Om 20.00 uur was het twee minuten stil en herdacht Woudenberg de oorlogsslachtoffers. De stilte werd doorbroken door de klanken van het Wilhelmus. Gevolgd door de kranslegging door burgemeester Cnossen en de voorzitter van het Oranjecomité en de nabestaanden. Bijzonder dit jaar was de kranslegging door leerlingen van de Julianaschool. Zij adopteerden dit jaar het oorlogsmonument in het kader van het project ‘Adopteer een monument’ en legden namens groep 8 een krans bij het monument.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio