Inwoners tevreden over veiligheid in Barneveld

Barneveld – De leefbaarheid en de veiligheid in Barneveld is –zeker als dit wordt vergeleken met landelijke cijfers– beter dan gemiddeld. Negen op de tien mensen voelt zich veilig in de eigen buurt. Dat is de conclusie van de Veiligheidsmonitor Gemeente Barneveld die de afgelopen periode is uitgevoerd.

Inwoners zijn (zeer) tevreden over het functioneren van de politie en gemeente op het gebied van leefbaarheid en van veiligheid. De gemeente Barneveld doet iedere vier jaar onderzoek naar overlast in de buurt, respectloos gedrag, preventiemaatregelen, het functioneren van de politie en het gemeentelijke veiligheidsbeleid. De Veiligheidsmonitor 2017 werd in samenwerking met de politie en de gemeenten Nijkerk en Scherpenzeel
uitgevoerd; deze beide gemeenten maken samen met Barneveld deel uit van de basiseenheid van de politie.Het opgestelde regiorapport (Barneveld/Scherpenzeel/Nijkerk) dient als een belangrijke bron voor het nieuwe Integrale Veiligheidsprogramma 2019-2022. De drie gemeenten stellen dit IVP samen op.

Aandachtsgebieden

De veiligheidsmonitor richt zich met name op de volgende onderwerpen:

 • leefbaarheid woonbuurt
 •  functioneren gemeente
 • overlast in de buurt
 • respectloos gedrag
 • veiligheidsbeleving en onveilige plekken
 • slachtofferschap
 • preventie
 • functioneren politie
 • burgerparticipatie, welzijn en brandweer

De veiligheidsmonitor werd door 2.817 inwoners ingevuld. Dat is een respons van 41% waarmee de uitkomsten representatief zijn te noemen.

De belangrijkste conclusies op de verschillende onderwerpen zijn:

Leefbaarheid woonbuurt

 • De leefbaarheid in de buurt krijgt een gemiddeld rapportcijfer van 7,7 (in 2013 was dit een 7,6). Gelderland-Midden en Nederland krijgen hiervoor een 7,5.
 • De waardering voor de fysieke kwaliteit van de leefomgeving is in Barneveld iets gestegen t.o.v. 2013 en daarmee hoger dan het gemiddelde.
 •  Inwoners zijn positief over de sociale cohesie van de leefomgeving: 78% van de Barnevelders vindt dat de mensen prettig met elkaar omgaan in de buurt (dat is meer dan gemiddeld). 10% van de inwoners vindt dat hun wijk vooruit in het afgelopen jaar vooruit is gegaan (tegen 9% achteruit).
 • Functioneren gemeente: Inwoners zijn erg tevreden over het functioneren van de gemeente als het gaat om leefbaarheid en veiligheid. Het aandeel inwoners dat (zeer) tevreden is ligt hoger (50%) dan in vergelijking met Gelderland-Midden en Nederland (beide 39%).

Overlast en veiligheidsgevoel in de buurt.

 • Inwoners ervaren steeds minder fysieke verloedering, minder sociale overlast en minder
  verkeersoverlast in de buurt dan in vergelijking met andere gebieden.
 • De drie belangrijkste buurtproblemen zijn te hard rijden, hondenpoep en parkeerproblemen.
 • De veiligheid in de woonbuurt wordt door de inwoners beoordeeld met een 7,6.
 • 28% van de inwoners voelt zich over het algemeen wel eens onveilig (34% in Gelderland-Midden en Nederland) en 1% voelt zich vaak onveilig.
 • 6% van de inwoners schat de kans hoog in om komend jaar slachtoffer te worden van woninginbraak. Dit is beduidend lager dan de 11% in 2013.

Preventie

 • Inwoners van Barneveld nemen iets minder sociale voorzorgsmaatregelen tegen criminaliteit (waardevolle spullen uit auto, thuis licht laten branden, fiets in bewaakte stalling) dan inwoners in de vergelijkingsgebieden.
 • Functioneren politie: Inwoners zijn over het contact met de politie vaker (zeer) tevreden (66%) dan gemiddeld in de vergelijkingsgebieden, 63% in Gelderland-Midden en 61% in Nederland.
 • 33% van de inwoners is tevreden over het functioneren van de politie in de woonbuurt, tegen 26/27% in de vergelijkingsgebieden.

Burgerparticipatie, welzijn en brandweer

 • 76% van de inwoners van de gemeente Barneveld voelt zich medeverantwoordelijk voor de veiligheid in hun buurt. 33% van de inwoners is deelnemer van een Buurt WhatsApp-groep en 80% vindt de Buurt WhatsApp een goede manier om bewoners actief bij de veiligheid van hun buurt te betrekken. In buurten waar zich nog geen Buurt WhatsApp-groep bevindt, zou 64% van de inwoners (waarschijnlijk/zeker) willen deelnemen. Ruim zes op de tien inwoners weten waar ze terecht kunnen als ze zich zorgen maken over iemand in hun omgeving.
 • Een vijfde van de Barnevelders geeft mantelzorg. 11% van de mantelzorgers ervaart de mantelzorg als tamelijk en 1% als heel erg zwaar.
 • Vier op de tien inwoners van Barneveld doet iets aan vrijwilligerswerk.
 • 84% van de Barnevelders is (zeer) tevreden over hun sociale contacten en 3% (zeer) ontevreden.
 • 92% van de personen die de afgelopen 12 maanden contact met de brandweer heeft gehad was hierover (zeer) tevreden.
 • Zorgen over brandveiligheid spelen het meest in uitgaansgelegenheden (22%), thuis (22%) gevolgd door openbare gebouwen (15%), zorginstellingen (12%) en werkplek of school (11%). Slechts 6% denkt dat de eigen woning niet veilig is als het gaat om brandgevaar en 75% heeft (werkende) rookmelders in huis.

Laatste Nieuws

Geen Dutch Mountain Film Festival, wel Film Programma

Heerlen - Het 10-jarig jubileum wordt nu wel heel bijzonder voor het Dutch Mountain Film Festival. De corona-maatregelen zijn als een...

Messenbezit groot probleem: stop verkoop aan jongeren

Krimpen aan den IJssel - Op basis van signalen over messenbezit onder Krimpense jongeren en de bevestiging hiervan door het College,...

Af en toe zon, kans op een bui en tijdelijk veel wind

Verwachting voor vandaag en morgenHier en daar breekt de zon door en met name in het noordwesten is nog een enkele bui mogelijk. Het...

CU-SGP: Maak van mondkapje geen grondkapje

Vlaardingen - Maandag heeft de CU-SGP-fractie aan het college van B & W vragen gesteld over de vervuiling door mondkapjes voor...

Dinkelland zoekt nu al medewerkers stembureaus maart 2021

Dinkelland - Ze verlopen deze keer vast iets anders dan anders in verband met het coronavirus, maar dat er Tweede Kamerverkiezingen...

Overlastgevende asielzoekers door gemeenten aangepakt

Tien gemeenten gaan de komende maanden extra aan de slag om overlastgevende asielzoekers aan te pakken. Er komen onder meer projecten met...

Zwembad Dorper Esch tijdelijk gesloten vanwege coronabesmetting

Denekamp - Het Zwembad Dorper Esch in Denekamp heeft vanaf maandagmiddag 15.00 uur tijdelijk haar deuren gesloten. Een medewerker is positief getest...

Activiteiten Week van de Mantelzorg geannuleerd

Emmen - De verscherpte maatregelen in verband met het coronavirus hebben effect op de activiteiten in de Week van de Mantelzorg...

Een goed seksleven ook goed voor je carrière

Dat seks goed voor ons is was al bekend, maar wist je dat een goed seksleven ook een positief effect kan...

5-jarige compensatie rioolbelasting voor huurders Eemsdelta

Loppersum - Gemeentebelangen Eemsdelta heeft de afgelopen weken actie gevoerd voor een eerlijke compensatie voor de huurders van de gemeente Loppersum....
Inwoners tevreden over veiligheid in Barneveld
Jeffrey Groenhttps://www.regioonine.nl
Ik ben Jeffrey en ik ben de woordvoerder van Regio Online

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here