Home Regio Utrecht Kritiek op instelling na dood Luciano (14)

Kritiek op instelling na dood Luciano (14)

UTRECHT – In een instelling op de Veluwe hebben de verantwoordelijke instanties ’onvoldoende’ gehandeld bij de om het leven gekomen veertienjarige Luciano Ligthart . De kritiek komt van de Inspecties van Jeugdzorg en Gezondheidszorg in een vertrouwelijk rapport over zijn dood, in het bezit van het ANP.

De jongen overleed in juni 2016, volgens de instanties door zelfdoding. Nabestaanden betwijfelen die doodsoorzaak vooralsnog en betreuren het dat de betrokken inspecties en de politie geen nader onderzoek hebben gedaan naar andere scenario’s.

Inspectie geeft kritiek in rapport

De inspecties stellen in hun rapport vast dat het beleid ter voorkoming van zelfdoding bij De Hoenderloo Groep in Deelen onvoldoende is. Ook de evaluatie na de zelfmoord in de instelling is onvoldoende geweest. Zo was bij een gesprek over oorzaak en gevolg niet de behandelend psychiater aanwezig, die eerder had geoordeeld dat het risico op zelfdoding „redelijk gering” was.

De advocaat van de nabestaanden, Sébas Diekstra, is kritisch op de uitkomsten van het onderzoek. Volgens hem „is niet gebleken dat alle relevante feiten en omstandigheden bij het onderzoek zijn betrokken.” Zo lijkt er onder meer niet te zijn gekeken naar de periode waarin Luciano alleen is gelaten, zegt hij.

De jongen zou op de dag van overlijden meer dan een uur alleen zijn gelaten op zijn kamer in de instelling voor gespecialiseerde jeugdzorg voor jongeren met complexe gedragsproblemen. Volgens voorschrift zou hij ieder kwartier moeten worden gecontroleerd.

Evenmin zou zijn gekeken naar andere relevante feiten. Tussen de spullen van de jongen zouden concrete aanwijzingen zijn gevonden voor een mogelijke seksuele relatie met een volwassen man binnen de muren van de instelling. Voor de nabestaanden is niet duidelijk is of dat enige rol heeft gespeeld bij het overlijden en of dat nog verder is onderzocht.

„Er wordt ook klakkeloos van zelfdoding uitgegaan, terwijl de nabestaanden geen enkele onderbouwing hebben gezien”, zegt hun raadsman. Zij willen volgens hem weten hoe er onderzoek is gedaan naar de toedracht van zijn overlijden. Zonder dat onderzoek willen zij zelfdoding niet zonder meer als doodsoorzaak aannemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Uitbreiding TOGS-regeling voor ondernemers in de non-food

Nederland - Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming...

Kerkelaan Heiloo tijdelijk open voor landbouwverkeer

Heiloo - De N242 is vanaf maandag 30 maart toegankelijk voor al het verkeer. Landbouwverkeer mag dan geen gebruik...

Actie Westfries museum: Voor welke held knip jij een duif?

Nederland - Het zijn moeilijke tijden, maar er gebeuren gelukkig ook hartverwarmende dingen. Terwijl het coronavirus om zich heen grijpt, zijn...

Schaapskudde, nieuwe tijdelijke ‘bewoners’ landgoed Paleis Soestdijk

Baarn - Met ingang van woensdag 25 maart begraast de Schaapskudde Utrechtse Heuvelrug uit Soest het landgoed van Paleis Soestdijk. De...

De berenjacht voor kinderen, doen of niet?

Krimpenerwaard - Ook in de Krimpenerwaard is de berenjacht, die overgewaaid is uit Australië, het verenigde koninkrijk en België, heel populair...