landelijke campagne vrijhouden van geleidelijnen

landelijke campagne
Foto: © Joke Rietveld - Regio Online

Utrechtse heuvelrug – Gemeente Utrechtse Heuvelrug doet mee aan landelijke campagne voor het vrijhouden van geleidelijnen. De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van de openbare ruimte, zo ook de mensen met een visuele beperking.

De verenigde belangenorganisaties voor mensen met een visuele beperking, waaronder Bartiméus, vragen in de week van 8 tot en met 15 april 2019 aandacht voor het vrijhouden van geleidelijnen.
Het betreft geribbelde tegels op de grond. Mensen met een visuele beperking gebruiken deze lijnen op straat en op stations om veilig hun weg te kunnen vinden. Helaas weet niet iedereen dat.

Onbedoeld blokkeren anderen deze lijnen door er fietsen, reclameborden of koffers op te zetten. Dit zorgt voor hinder of soms gevaarlijke situaties. Over straat lopen zonder goed zicht is al moeilijk, door het blokkeren van de lijnen wordt het bijna onmogelijk.

Om aandacht te vragen voor het vrijhouden van deze lijnen plaatst de gemeente speciale stickers bij deze lijnen en zijn er flyeracties in Driebergen-Rijsenburg, Maarn en Leersum door vrijwilligers met en zonder visuele beperking.

Wethouder Hans Waaldijk: “Tijdens het schouwen van de openbare ruimte met ervaringsdeskundigen zagen we dat er vaak obstakels op de geleidelijnen staan. We sluiten graag aan bij deze actie, omdat we zien dat de bewustwording om de lijnen vrij te houden beter kan. Daarom roep ik iedereen op: Houd de lijn vrij!“.

Gemeente Utrechtse Heuvelrug hecht veel waarde aan inclusie en werkt enthousiast aan een gemeente waarin iedereen met én zonder beperking vanzelfsprekend en volwaardig mee kan doen. Zo is Utrechtse Heuvelrug een van de 25 Koplopergemeenten die meewerken aan en samen leren van de uitvoering van het programma VN-Verdrag Handicap van de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten).

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam