Home Regio Utrecht Openluchttheater Watervlucht in Vianen

Openluchttheater Watervlucht in Vianen

Vianen – Dwars door het historische stadje Vianen speelt op zondag 22 maart het groot openluchttheater Watervlucht. Bewoners van het buitengebied vluchten massaal voor het hoge water over uiterwaarden en dijken naar de hoger gelegen binnenstad om uiteindelijk beschutting te vinden in de Grote Kerk. Het spektakel dat gratis te bezoeken is begint om 14.00 uur en loopt door tot uiterlijk 19.00 uur.

Precies 25 jaar geleden dreigden dijken in het rivierengebied door te breken. Tienduizenden mensen zijn toen halsoverkop geëvacueerd. Overstromingen blijven actueel, vooral door de klimaatverandering. De voorstelling Watervlucht speelt rond 1800, ook in Vijfheerenlanden en de Alblasserwaard een periode van ernstige watersnoodrampen.

Uiteindelijk zijn zo’n 500 burgers van Vijfheerenlanden betrokken bij de productie, voor en achter de schermen. Zij worden ondersteund door een klein professioneel team, aangestuurd door artistiek leider Carolien Arnold.

openluchttheater Watervlucht

Haar insteek is de toeschouwer nauw bij de voorstelling te betrekken en het publiek er zelfs onderdeel van te laten worden.

In en rond de Geul Pontwaard tussen de Lek en de stadsmuren wordt het het gevecht tegen de elementen verbeeld. Mensen voeren een strijd op leven en dood. Daarna begeven de vluchtelingen zich  in groten getale naar de binnenstad. Veel inwoners zitten niet op deze vreemdelingen te wachten, zij hebben zelf ook last van het hoge water en vrezen voedselschaarste. Maar de stadsburgemeester, vertolkt door burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden, houdt een pleidooi voor menselijkheid en breekt het verzet. De evacués vinden beschutting en warmte in de Grote Kerk.

In de kerk stapt het publiek in de belevingswereld van de vluchtelingen, in een expositie van kleine scènes, muziek en intieme taferelen. Rondom de kerk kunnen bezoekers elkaar ontmoeten en napraten bij vuurkorven en stalletjes met eten en drinken.

De organisatie werkt voor deze monsterproductie samen met een groot aantal organisaties en ondernemers is mogelijk door de financiële steun van de gemeente, veel fondsen en sponsoren.

www.watervlucht.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Week van de Groene Tuin in Dordrecht

Dordrecht - Van 7 april tot en met Tweede Paasdag (13 april) is de Week van de Groene Tuin. Het is...

Nederzettingen uit IJzer- en Bronstijd gevonden in Houten

Houten - De gemeente Houten wil in Houten Zuid, ten zuiden van de warmtekrachtcentrale aan de Raaigras, woningen bouwen. Dit terrein...

Ondanks waarschuwingen en corona toch 5G in Nederland

Binnenland - Nu iedereen afgeleid is vanwege de coronacrisis, komen er berichten van verontruste mensen die antennes voor 5G geplaatst zien...

Pasen: digitaal paaseitjes zoeken op website Tiel Beweegt

Tiel - Ook met Pasen is het heel belangrijk om thuis te blijven. Maar hoe doen we dat dan met paaseitjes...

Reactie Grapperhaus en Bruls op naleving corona maatregelen

Nederland - Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls kijken samen terug op een relatief rustig verlopen weekend....