8.9 C
De Bilt

Poldermolen Oudegein gaat weer water malen

Nieuwegein – Poldermolen Oudegein in stadspark Nieuwegein kan over een paar maanden zijn oorspronkelijke functie weer uitoefenen: water malen. De komende tijd plaatst Utrechts Landschap een nieuw scheprad en wordt de molen aangesloten op het water. Als alles klaar is kunnen bezoekers met eigen ogen zien hoe de molen eeuwenlang water uit de polder maalde.

Poldermolen Oudegein

Poldermolen Oudegein stond oorspronkelijk 500 meter verderop en maalde de Oudegeinse polder droog. Nadat hij in 1955 werd vervangen door een gemaal, raakte de molen in verval en bleef alleen de ondertoren uit 1666-1667 over. Deze is in 2003 naar stadspark Nieuwegein verplaatst. Een restauratie in 2007 volgde, waarbij de molen een nieuw bovenhuis met wieken kreeg. De molen kon weer draaien, maar water malen was niet mogelijk omdat de molen na de verhuizing niet op het water van het park was aangesloten.

Hele verhaal laten zien

Vrijwillige molenaars laten de molen sinds de restauratie wekelijks draaien en ontvangen veel publiek en schoolklassen. Het was hun grote wens om de poldermolen weer aan te sluiten op het water, zodat ze het hele verhaal van de poldermolen aan bezoekers kunnen laten zien. Jarenlang heeft een vrijwilligerswerkgroep – bestaande uit molenaars en inwoners van Nieuwegein – zich hard gemaakt voor de aansluiting. En met succes, want dankzij een intensieve samenwerking tussen de werkgroep, Utrechts Landschap, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Nieuwegein gaat het nu gebeuren.

Aansluiten op water

Poldermolen Oudegein wordt de komende maanden aangesloten op het watersysteem van stadspark Nieuwegein en gaat meehelpen om het water in het park door te spoelen. Het Hoogheemraadschap en de gemeente zijn deze maand gestart met werkzaamheden aan de waterhuishouding van het park. Doel van het project is om wateroverlast in de toekomst te voorkomen en de waterkwaliteit te verbeteren. Dankzij de inzet en een forse investering van het hoogheemraadschap en de gemeente werd het mogelijk om tijdens de uitvoering van het project de molen op het watersysteem aan te sluiten.

Werk aan de molen

Utrechts Landschap start in november met het maalvaardig maken van de molen. Er komt weer een scheprad en de wateras wordt omhoog gehaald. Twee Nieuwegeinse bedrijven steunen het project met een bijdrage in natura. Vliegjonge levert het staal en Van Renswoude Metaalproducten maakt de schoepen van het scheprad. De overige kosten van het maalvaardig maken worden voor een groot deel gefinancierd door een crowdfundingsactie. Utrechts Landschap heeft bijdragen ontvangen van omwonenden, Beschermers (donateurs), K.F. Hein Fonds, Elise Mathilde Fonds, Dick van Nievelt Fonds en Stichting Beyers Kameren.

Cultureel erfgoed

Utrechts Landschap vindt het fantastisch dat de molen dankzij de inzet van de vrijwilligers werkgroep, gemeente Nieuwegein, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en alle sponsoren straks weer echt water kan malen. Door de molen weer te laten doen waar hij 350 jaar geleden voor is gebouwd, brengen we een stuk cultuurhistorie terug in Nieuwegein.

Over Utrechts Landschap

Utrechts Landschap beschermt natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. Er is dicht bij huis zoveel moois te vinden: weelderige bossen, uitgestrekte heidevelden, vogelrijke uiterwaarden en draaiende molens. Dat mag niet verdwijnen!

Sinds 1927 kopen we natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties. We beheren het en stellen het open voor publiek. Inmiddels hebben we 5.800 hectare natuur, buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden veilig- en opengesteld. Het werk van Utrechts Landschap is mogelijk dankzij de steun van 28.000 donateurs (Beschermers), 745 vrijwilligers en 63 bedrijfsvrienden. Wilt u meedoen of meegenieten? Kijk op www.utrechtslandschap.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio