10.4 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Niet praten over #MeToo, maar trainen!

Utrecht – Afspraken maken, onderzoeken starten,  en erover praten helpen niet om #MeToo-situaties te voorkomen. ‘We moeten met elkaar leren voelen waar onze grenzen liggen’, volgens #MeToo-trainer Jan den Boer. “Dat betekent vooral veel oefenen”.

#MeToo, over seks, macht en verandering

Vrijdag verschijnt zijn boek #MeToo, over seks, macht en verandering dat hij samen schreef met Caroline van Wijngaarden. Ze deden onderzoek naar het ontstaan van #MeToo en ontrafelen in hun boek op basis van wetenschappelijk onderzoek, hoe seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomen kan worden.

Grensoverschrijdend gedrag

“Alleen praten en afspraken maken is onvoldoende om gedrag te veranderen”, aldus Jan den Boer. “Wat wel helpt is ander gedrag oefenen en leren voelen wat een gepaste afstand is tot de ander. Nadrukkelijke toestemming afspreken met een contract of een app is zinloos. Grensoverschrijdend gedrag komt namelijk vooral voor in situaties waar seks helemaal niet aan de orde zou mogen zijn, zoals tijdens een functioneringsgesprek met je baas of een auditie bij een regisseur”.

Topje van de ijsberg

Sinds het losbarsten van de #MeToo-discussie, traint actrice en regisseur Elles van Velzen meer mensen dan ooit in de filmwereld, zorg en op scholen in het bewaken van hun (seksuele) grenzen. En dat blijkt hard nodig “Ze vinden het moeilijk om ‘nee’ te zeggen of weten vaak zelfs niet eens waar bij hen de grens ligt”, vertelt Van Velzen. Er komen heftige emoties naar boven als blijkt dat er iemand over hun grenzen is gegaan. Het is triest, maar de #MeToo-verhalen die we tot nu toe kennen uit de film- en theaterwereld zijn slechts het topje van de ijsberg”.

Geseksualiseerde mannencultuur

Jan den Boer en Caroline van Wijngaarden hebben speciale #MeToo-trainingen ontwikkeld voor onderwijs- en werksituaties “We oefenen onszelf in van alles: voetballen, piano spelen of autorijden, maar niet in seksualiteit en grenzen. Dat is toch raar? Oefenen in seksuele grenzen is juist zo belangrijk omdat we in een geseksualiseerde mannencultuur leven waarbij we elkaar zien als seksobject in plaats van als mens”.

#MeToo

Het boek #MeToo, over seks, macht en verandering ligt vanaf vrijdag in de winkel. De auteurs interviewden behalve vrouwen en mannen met hun eigen #MeToo-verhaal, ook professionals uit de theaterwereld en wetenschappers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio