Tientje voor ophalen grofvuil stopt in Zeist

grofvuil
stevepb / Pixabay

Zeist – De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 10 juli het college via een motie gevraagd niet langer tien euro in rekening te brengen bij inwoners die grofvuil laten ophalen. Om deze motie uit te voeren, is noodzakelijk dat de raad eerst de verordening aanpast, waarin het innen van dit bedrag is geregeld. De raad kan op zijn vroegst in haar vergadering van 11 september of 9 oktober over de aangepaste verordening besluiten. Na dat raadsbesluit kan het innen van het tientje stoppen.

De gemeenteraad van Zeist heeft in 2016 besloten tot het invoeren van een tarief voor het ophalen van grofvuil. Als gevolg daarvan brengt Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) sinds april 2018 tien euro in rekening als een inwoner grofvuil laat ophalen. Volgens de motie van de raad draagt deze maatregel niet op een positieve manier bij aan de gestelde doelen en is de uitvoering niet servicegericht.

Grofvuil opslaan of zelf wegbrengen

De gemeente adviseert inwoners om het grofvuil nog even op te slaan tot na 11 september of 9 oktober. Uiteraard kunnen inwoners grofvuil ook nog steeds gratis wegbrengen naar het Recyclingstation.

Bij inwoners die toch grofvuil laten ophalen, vraagt de gemeente om begrip voor de medewerkers van de RMN die het bedrag in rekening moeten blijven brengen totdat de raad de verordening heeft aangepast.

Waarom een tientje?

De gemeente bracht de 10 euro in rekening, om te komen tot een betere afvalscheiding en meer hergebruik van waardevolle grondstoffen. Als grofvuil door de RMN wordt opgehaald, worden alle soorten afval vermengd. Een deel daarvan kan achteraf nog worden gescheiden, maar de rest moet als restafval worden verbrand. Grofvuil kan veel beter worden gescheiden als mensen het afval zelf wegbrengen naar het Recyclingstation (Zandbergenlaan 2 in Huis ter Heide). Men kan het afval dan in 20 verschillende soorten scheiden, waarna het wordt hergebruikt in allerlei producten en toepassingen.

Gratis wegbrengen

Inwoners kunnen grofvuil gratis wegbrengen naar het Recyclingstation aan de Zandbergerlaan 2 in Huis ter Heide. Het station is geopend op dinsdag tot en met vrijdag van 8.30 – 12.00 uur en van 12.30 tot 16.00 uur. Op zaterdag is het station open van 9.00 tot 16.00 uur.

Snoeihout wordt overigens vier keer per jaar gratis door de RMN opgehaald. De ophaalrondes vinden dit jaar nog plaats in oktober en november. Snoeihout kan worden aangemeld bij RMN.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam