(Tuin)plantenasiel Zeist heropent zondag 7 april

(tuin)plantenasiel Zeist
Heropening in voorbereiding

Zeist – Zondagmiddag 7 april gaat het (tuin)plantenasiel Zeist op de Boswerf weer open. Om 14.00 uur is er een officieel moment waarbij ook stilgestaan wordt bij de plannen om het aantal asiellocaties uit te breiden. Daarna is iedereen elke woensdag- en zondagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur weer welkom om gratis planten mee te nemen of af te geven.

Het concept is ongewijzigd.

Alle tuinplanten zijn welkom. Ook zaailingen en stekjes. Wél in pot zodat ze het een tijdje kunnen uithouden. Zaden graag in een zakje met de soortnaam erop. Als het om een grote plant of struik gaat, bijvoorbeeld een rododendron, is het handig om vooraf te overleggen, want er is op de kraam geen plaats voor grote planten. De vrijwilligers van Plantenasiel Zeist kunnen in zo’n geval bemiddelen tussen oude en nieuwe eigenaar.

Zowel het brengen als het halen is kosteloos. Zo stimuleert het Plantenasiel het hergebruik van planten en kunnen ook mensen met een kleine beurs hun tuin inrichten met mooie bloeiende, vaste planten. Het aanbod van planten is uiteraard afhankelijk van donaties. Vorig jaar was er een ruim en gevarieerd aanbod om uit te kiezen en ook bij de heropening hoeven mensen niet met lege handen naar huis.

Filosofie

Niet alleen mensen en dieren hebben recht op een tweede kans. Ook planten verdienen een nieuw plekje waar ze kunnen groeien en bloeien. Er is geen reden om iets weg te gooien als het te groot is of in de weg staat. Andere mensen kunnen er blij mee zijn en deze vorm van hergebruik – zonder commerciële tussenhandel – is duurzaam.

Asiel-idee slaat aan

Het (tuin)plantenasiel Zeist startte in september 2018. Het is het enige asiel voor tuinplanten in de regio en was vanaf het begin een succes. Veel mensen wisten het al snel te vinden en het ruilen van planten sloeg enorm aan. De winterstop is door het team achter het tuinplantenasiel dan ook gebruikt om plannen te maken om het aantal locaties uit te breiden.

Meer informatie of meehelpen? Mail naar plantenasiel@samenduurzaamzeist.nl of kijk op www.facebook.com/plantenasielzeist

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam