Verlagen van het valrisico bij ouderen

valrisico

Woerden – Tien bewoners uit de wijken Molenvliet en Bomen-/bloemenbuurt namen in mei en juni deel aan de proef ‘Woerden in balans’. Een succesvol project dat ervoor zorgt dat ouderen (in de leeftijd van 75+) minder snel te val komen of dat bij een eventuele val het letsel aanzienlijk wordt beperkt. Binnen het project werd intensief samengewerkt tussen de Huisartsenpraktijk Iepenhof, Welzijn Woerden, Ergotherapiepraktijk Woerden, Fysiotherapeuten Maatschap Woerden, Raedelijn en VeiligheidNL. Na de zomer starten nog eens 20 ouderen met het programma om het valrisico te verlagen. Vervolgens breidt het project zich uit naar andere Woerdense wijken en dorpen.

 

Het doel van het project was het valrisico bij ouderen te verminderen. Ouderen met een risico werden benaderd door Woerden in Balans en konden een uitgebreide screening laten uitvoeren door de ergotherapeut, fysiotherapeut of praktijkondersteuner van de huisarts. Veertig mensen doorliepen de screening op valrisico’s. Tijdens de screening was er aandacht voor allerlei aspecten die met vallen te maken hebben zoals mobiliteit, evenwichtsproblemen, duizeligheid, gewrichtsklachten, gezichtsvermogen, huisinrichting en voeding. De screening werd afgesloten met een advies op maat.

Training verlaagd kans op letsel met 46%

En van de adviezen is het volgen van het valtrainingsprogramma ‘Vallen Verledentijd’. De deelnemers leren in een periode van vijf weken hoe ze het beste een val kunnen voorkomen en hoe ze zich het beste kunnen opvangen als ze toch komen te vallen. Dit trainingsprogramma is wetenschappelijk onderzocht. Uit het onderzoek blijk dat mensen na het volgen van de training 46% minder kans hebben op letsel na een val.

valrisico

Minder moeite met opstapjes

De eerste groep Woerdense inwoners heeft de training ‘Vallen Verledentijd’ inmiddels succesvol afgerond. De deelnemers zijn zeer enthousiast, enkele reacties: “Ik heb nu minder moeite met opstapjes” en “Ik ben minder bang om te vallen”. Veel adviezen zijn door de deelnemers opgevolgd en mensen worden gestimuleerd om te (blijven) bewegen.

Uitbreiding naar andere wijken

Najaar 2018 zijn de definitieve resultaten van de proef Woerden in Balans bekend. De pilot is grotendeels door de gemeente Woerden bekostigd. Het succes is inmiddels beloond met ‘Sportimpuls’, een subsidie via ZonMw. Dankzij Sportimpuls zijn er middelen om uit te breiden naar andere wijken en dorpen en meer zorgverleners op te leiden om zo het valrisico binnen de gemeente Woerden te verlagen.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam