14 C
De Bilt

Wethouders geven startsein Archeologische opgraving Odijk

Odijk – Op maandag 15 mei hebben wethouders Erika Spil en Jorrit Eijbersen symbolisch een ‘eerste schep in de grond’ gezet. Hiermee gaven zij het startsein voor de archeologische opgraving op de nieuwbouwlocatie van buurtschappen ‘Het Burgje’ en ‘De Heuveltjes’ in Odijk.

De komende weken worden resten van een grafveld uit de Romeinse tijd en van de middeleeuwse hofstede ‘Vinkenburg’ opgegraven. Het onderzoek wordt in opdracht van de gemeente Bunnik uitgevoerd.

‘Romeinse Odijkers’
Het gebied waar nu Odijk is maakte in de Romeinse tijd deel uit van het grensgebied van het Romeinse rijk (de ‘Limes’). Eerder zijn uit deze tijd resten gevonden bij het gemeentehuis en de kruising Singel – N229 in Odijk en bij de aanleg van de N421 tussen Houten en Bunnik. Enkele jaren terug zijn bij een archeologisch booronderzoek resten van het Romeinse grafveld gevonden. Vermoedelijk liggen hier ongeveer 150 ‘Romeinse Odijkers’ begraven. Het grafveld kan veel informatie geven over het grafritueel in de Romeinse periode en over de leeftijdsopbouw en gezondheidstoestand van de toenmalige bevolking.

Hofstede Vinkenburg
Bij de proefopgraving bleek dat in het gebied resten van de lang verloren gewaande hofstede ‘Vinkenburg’ liggen. Het is een vierkant terrein met daar omheen een gracht. Tussen de grachten vond men resten van muren, vloeren, paalkuilen en een bakstenen waterput. Of het hier gaat om een echt kasteel of een ‘herenboerderij’ moet uit de opgraving blijken. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Er zijn namelijk rijen van paalkuilen gevonden die mogelijk tot een gebouw behoren en er zijn kuilen en sloten aangetroffen. Waarschijnlijk uit de 13e eeuw. Dat is veel eerder dan tot nu toe bekend was.

Open middagen
Het is niet toegestaan om de onderzoekslocatie zomaar te betreden. Geïnteresseerden kunnen de opgravingen wel bekijken tijdens één van de open middagen, namelijk vrijdagmiddag 9 juni en woensdagmiddag 14 juni. Dan wordt uitleg gegeven over hoe het archeologisch onderzoek werkt, de eerste resultaten en vondsten worden gepresenteerd en er zijn activiteiten voor jong en oud. De opgravingen zijn ook te volgen via een speciale Facebookpagina.

Bron: gemeente Bunnik

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio