Home Regio Utrecht Winnende dromen worden werkelijkheid met Fietspad van de Toekomst

Winnende dromen worden werkelijkheid met Fietspad van de Toekomst

Utrecht Een bliksemsnelle baan met ruimte voor alle soorten fietsers, fietsen in een windluwe oase van boomveren en een prominentere plaats voor fietsers in dorpskernen… Toekomstmuziek? Niet op Het Fietspad van de Toekomst. Maandag 9 maart werden de winnaars bekendgemaakt van de prijsvraag van Het Fietspad van de Toekomst: ‘Hoe kunnen we het fietsen nóg aantrekkelijker maken?’ De drie hoofdprijswinnaars mogen hun innovatieve idee in de praktijk brengen in de vorm van een pilot. Daarnaast ontvingen vijf particulieren een geldprijs en ging de winnaar van de publieksprijs naar huis met een fonkelnieuwe Cowboy e-bike.

Om innovatieve ideeën op te halen én de regio te betrekken, schreef de provincie Utrecht eind 2019 de prijsvraag ‘Het Fietspad van de Toekomst’ uit. Er werden maar liefst 208 ideeën ingediend, door zowel particulieren als bedrijven.

Driemaal € 50.000,- voor een pilot

Tien genomineerden presenteerden hun idee op 4 maart aan de jury. Juryvoorzitter Marco te Brömmelstroet, hoogleraar Urban Mobility Futures van de Universiteit van Amsterdam: “Het Fietspad van de Toekomst is voor iedereen iets anders. En dat komt mooi terug in de winnende inzendingen die de provincie Utrecht als pilot gaat testen. We hebben ideeën uitgekozen die prikkelen om met elkaar in gesprek te zijn over de toekomst van het fietspad: in hoeverre is er ruimte voor de langzame en snelle fietser, is men bereid ruimte voor de auto op te geven en gaat het niet alleen om infrastructuur en verkeer, maar ook om energie, duurzaamheid en natuur?”

Winnaars particulieren

Ook de vijf particuliere winnaars ontvingen prijzen uit handen van gedeputeerde Arne Schaddelee en juryvoorzitter Marco te Brömmelstroet; onder hen werd 5.000 euro verdeeld. De winnaar van de online publieksstemming kreeg bovendien een e-bike cadeau.

“Er zijn ruim 1.800 stemmen uitgebracht op de publieksstemming en 81 van de 208 ingeleverde ideeën kwamen uit de regio. Dit bewijst hoezeer fietsen, duurzaamheid en innovatie onder de inwoners leeft. Met deze pilotwinnaars hopen wij dat Het Fietspad van de Toekomst een vliegende start maakt met toekomstige fietsinnovaties”, aldus een tevreden Arne Schaddelee, gedeputeerde mobiliteit van de provincie Utrecht. 

Het Fietspad van de Toekomst

Het Fietspad van de Toekomst ligt langs de N225, grotendeels op de toekomstige snelfietsroute tussen Utrecht en Veenendaal. Het wordt gebruikt als experimenteerruimte voor innovaties die fietsen nog aantrekkelijker maken. Zo werkt de provincie Utrecht op dit fietspad aan een pilot met zonnepanelen in het wegdek. De opgewekte energie wordt gebruikt om het fietspad te verlichten en om het te verwarmen ter voorkoming van gladheid.

Bekijk de winnaars en hun ideeën

Meer weten over de prijsvraag ‘Het Fietspad van de Toekomst’ en de winnende ideeën? www.fietspadvdtoekomst.nl

Goedopweg in de regio Utrecht

Goedopweg werkt met de provincie Utrecht aan de prijsvraag ‘Het Fietspad van de Toekomst’.In Goedopweg werken de provincie Utrecht, de gemeenten Utrecht en Amersfoort, Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen aan een goede bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio Utrecht. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Week van de Groene Tuin in Dordrecht

Dordrecht - Van 7 april tot en met Tweede Paasdag (13 april) is de Week van de Groene Tuin. Het is...

Nederzettingen uit IJzer- en Bronstijd gevonden in Houten

Houten - De gemeente Houten wil in Houten Zuid, ten zuiden van de warmtekrachtcentrale aan de Raaigras, woningen bouwen. Dit terrein...

Ondanks waarschuwingen en corona toch 5G in Nederland

Binnenland - Nu iedereen afgeleid is vanwege de coronacrisis, komen er berichten van verontruste mensen die antennes voor 5G geplaatst zien...

Pasen: digitaal paaseitjes zoeken op website Tiel Beweegt

Tiel - Ook met Pasen is het heel belangrijk om thuis te blijven. Maar hoe doen we dat dan met paaseitjes...

Reactie Grapperhaus en Bruls op naleving corona maatregelen

Nederland - Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls kijken samen terug op een relatief rustig verlopen weekend....