Zeven jaar cel geëist voor poging doodslag op drie personen Zeist

vondst, onderzoek, man, politie, vuurwapen,
Foto: vuurwapen

Personeel en bezoekers van café –restaurant De Reünie in Zeist werden op 16 mei 2017 opgeschrikt door een incident waarbij een man probeerde te schieten op drie anderen. Het wapen weigerde. De 30-jarige verdachte die snel daarop werd aangehouden hoorde vandaag een celstraf van zeven jaar tegen zich eisen voor poging doodslag, bedreiging en wapenbezit.

Wapen weigerde

Bij het incident die avond rende de man met het vuurwapen via het terras het restaurant binnen. Hij werd achtervolgd en binnen dreigde hij zijn achtervolgers met het vuurwapen en probeerde op hen te schieten. Buiten probeerde hij op een andere man te schieten. Bezoekers hoorden drie klikken toen hij de trekker overhaalde; het wapen weigerde. Hij werd uiteindelijk tegen de grond gewerkt en wist vervolgens te ontkomen. De politie kon de beide mannen kort daarna aanhouden op de Slotlaan en de Utrechtseweg.

Langer lopend conflict

Volgens de verdachte was hij eerder die avond vanwege een al langer lopend conflict belaagd door twee broers. De eerste keer zou dit geweest zijn nabij een sportschool, een tweede keer bij de parkeergarage bij zijn woning. Het wapen was niet van hem, verklaarde hij. Hij zou dit hebben afgepakt na een worsteling met de mannen. De broers vertellen een ander verhaal: het is juist de verdachte die hen bedreigde met het vuurwapen. En van een vechtpartij was geen sprake. Forensisch onderzoek, verklaringen en beelden ondersteunen de lezing van de broers.

Dreigen eigen verantwoordelijkheid

Het wapen is wel degelijk van de verdachte en niet afgepakt bij een vechtpartij. Weliswaar werd hij achterna gejaagd, maar door te dreigen met het wapen had hij zelf de situatie laten ontstaan. Waarom het wapen niet is afgegaan, is niet duidelijk geworden. Het was een werkend wapen met werkende munitie.

Poging doodslag en bedreiging

Daarmee vond de officier van justitie poging doodslag op en bedreiging van een van de broers en twee andere mannen bewezen. Dat bezoekers van het restaurant hiermee ook zijn bedreigd, vond ze ook bewezen. En ook het bezit van het vuurwapen en een ploertendoder die bij hem thuis was gevonden. De officier wees op de enorme impact die de gebeurtenis heeft gehad op de bezoekers van het restaurant en wees op het gevaar. Als het wapen af was gegaan, hadden er meerdere doden kunnen vallen.

Ook strafblad telt mee bij eis

Bij haar eis hield ze ook rekening met het strafblad van de verdachte en met het feit dat hij in het restaurant in elkaar was geslagen. Alles overwegende eiste ze een gevangenisstraf van zeven jaar. Ook moet het voorwaardelijke deel van een eerder opgelegde straf van twee maanden ten uitvoer worden gelegd. De zaak tegen de beide broers voor hun aandeel is afgesplitst en zal later dit jaar worden behandeld. Er is nog geen datum bepaald voor deze behandeling.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam