Verrassende lezing over deel geschiedenis Sint

lezing

Weert – Het Gemeentearchief Weert organiseert op woensdag 10 juli de derde en laatste lezing naar aanleiding van de expositie ‘Nooit bevrijd!’ – Sinti in Weert en Limburg -. Spreker is de Duitse historicus dr. Ulrich Opferman, die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de Sinti-gemeenschap. De lezing gaat over ‘Sinti in Wittgenstein im 18. und 19. Jahrhundert: die ‘Zigeunerkolonien’.

Hardnekkig beeld

Van de Sinti gemeenschap die inmiddels rond 600 jaar in het midden en westen van Europa woont, bestaat het hardnekkige beeld dat zij op een of andere wijze steeds onderweg is. Dr. Ulrich Opfermann heeft naar de beeldvorming van de Sinti uitgebreid onderzoek gedaan.
Aan de hand van historische bronnen, constateert Opfermann dat het beeld van een steeds rondtrekkende Sinti-gemeenschap op een wijdverbreid misverstand berust.
Als voorbeeld neemt hij de Sinti-nederzetting die in de achttiende eeuw is ontstaan in Wittgenstein-Hohenstein in Duitsland. Dit was een graafschap in het Rothhaargebergte, niet ver van het huidige populaire wintersportgebied rond Winterberg.
De Sinti hebben meegebouwd aan het kasteel van de graaf van Wittgenstein. Als politie van de graaf zagen zij er op toe dat alle onderdanen zich aan de regels hielden.

Sinti krijgen burgerrechten

Niet ver van Wittgenstein leefde onder de heerschappij van de graaf van Solms, de familie Steinbach. Deze familie woonde met de toestemming van de graaf op een vaste plek.
Het is zeer waarschijnlijk dat de familie Steinbach, die nu in onder meer in Limburg woont, nauw verwant is aan deze familie.
Het graafschap Wittgenstein grensde aan het gebied Nassau-Siegen, dat eigendom was van stadhouder van de Republiek van de Verenigde Provinciën Willem IV van Oranje (1711-1751). Aan één van zijn onderdanen, uit de Sinti-gemeenschap, verleende Willem IV het burgerrecht. Tijdens zijn lezing gaat spreker Ulrich Opfermann uitgebreid in op de resultaten van zijn onderzoek dat voor menigeen een verrassing wordt.

Informatie

De lezing start om 19.30 uur en wordt gehouden in het Bibliocenter aan de Wilhelminasingel 250-252 in Weert. De kosten bedragen € 5,- per persoon, inclusief een kop koffie/thee. De lezing wordt in het Duits gegeven.

Aanmelden

Aanmelden kan via de website www.erfgoedhuisweert.nl of https://www.bibliocenter.nl/actueel/agenda/2019/lezing-sinti-zigeunerkolonien.html

CV dr. Ulrich F. Opfermann

Dr. Ulrich Opfermann (1945, Krefeld) is historicus en studeerde economie, geschiedenis, Duitse literatuur en onderwijs aan de Universiteit van Keulen en op de Gesamthochschule – Siegen. Hij was bestuurslid van de ‘NS Arbeitskreis der NS-Gedenkstätten NRW’ in Siegen en als lid van de werkgroep Nazi-gedenktekens NRW. Hij is wetenschappelijk medewerker van de ROM E.v. in Keulen en lid van de Gesellschaft für Antiziganismusforschung. Als auteur gaat hij in op de geschiedenis van de Roma en de Joden, het Duits-Germaanse nationalisme en nazi-geschiedenis. Hij legt de nadruk op West-Duitsland.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam