7.4 C
De Bilt

Nissewaard Lokaal vreest voor veiligheid winkelcentrum Akkerhof

Nissewaard – Nissewaard Lokaal heeft tegen de verbouwingsplannen van Winkelcentrum Akkerhof gestemd. Volgens de partij werkt het plan onveiligheid in de hand. Zo wil de gemeente de beveiligde fietsenstalling achter het metrostation slopen en de fietsenrekken op het plein aan de voorzijde naar de achterkant verplaatsen. Op de plek waar nu de beveiligde stalling staat. Toezicht verdwijnt hiermee. Wel is de gemeente bereid om een paar beveiligde fietsboxen te plaatsen.

Zorgen om fietsen bij Akkerhof

“Maar de overige fietsen staan onveilig buiten het zicht gestald,” zei fractievoorzitter Chris Hottentot van Nissewaard Lokaal in de raad. Volgens hem is het voor fietsendieven vrij eenvoudig om een busje naast de fietsenrekken te parkeren om, snel en buiten het zicht, fietsen mee te nemen en weer ongezien weg te rijden. Hoewel wethouder Jan Willem-Mijnans (ONS) aangaf dat er cameratoezicht aanwezig was, pareerde Hottentot deze opmerking door aan te geven dat er niet live uitgekeken wordt. Veel bezoekers van het Akkerhof maken zich dan ook zorgen om de veiligheid van hun fietsen.

Vergroten stalling Akkerhof

De partij ziet daarom meer in het vergroten van de bestaande stalling. “Indien de gemeente er voor kiest om het plein voor het metrostation fietsvrij te maken, zorg dan voor een beveiligde opvang aan de achterzijde,” stelt Hottentot. Zo’n stalling kan gratis zijn voor bezoekers die er kort verblijven, bijvoorbeeld de eerste twee uur. Voor langer verblijf kan er een stallingstarief worden gerekend. “Hiermee kom je beide doelgroepen en de veiligheid tegemoet terwijl het doel, een fietsvrij plein rond het Akkerhof gerealiseerd blijft,” zei Hottentot. “Bovendien is het sluiten van de stalling tegen de trend om meer fietsenstallingen te creëren. We hebben er zelfs subsidie voor gekregen van het Rijk vanuit het bereikbaarheidsonderzoek.”

Overvalgevoelig

Maar Nissewaard Lokaal ziet nog meer veiligheidsrisico’s. Zo wil de gemeente de bestaande viskraam op het plein voor het metrostation ook weg hebben. De viskraam moet worden verplaatst naar het terrein achter de snackbar. Buiten het zicht van winkelend publiek. “Dit is natuurlijk een groot veiligheidsrisico,” stelde Hottentot in de raad. “Het is dan niet de vraag of, maar wanneer deze kraam overvallen wordt. Dit moet je echt niet willen.”

Win-win

Nissewaard Lokaal snapt het doel om meer levendigheid en verblijfsmogelijkheden te creëren op het plein. “Maar betrek dan naast de IJssalon van Smeets ook de viskraam,” legt Hottentot uit. “Draai de viskraam een halve slag, zodat deze in de richting van het plein staat. Om de achterkant van de kraam te maskeren voor het metropubliek maak je een groene haag van klimplanten voor de viskraam. Hiermee creëer je een centraal plein met aan beide zijden horeca. Dat lijkt ons een win-win situatie. Tenzij het gemeentebestuur eigenlijk gewoon een excuus zoekt om de viskraam te lozen.”

Halstarrig

Ondanks het pleidooi van Nissewaard Lokaal om het plan te herzien, weigerde wethouder Mijnans halstarrig de voorstellen van de partij te overwegen. Op Nissewaard Lokaal na, stemde de voltallige gemeenteraad uiteindelijk toch in met de plannen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio