750.000 euro voor hét nieuwe cultuurpodium in Veere: de Grote Kerk

cultuurpodium

Veere – Stichting Exploitatie Grote Kerk Veere heeft vandaag bijzonder goed nieuws gekregen tijdens het Goed Geld Gala, het uitreikingsfeest van de BankGiro Loterij. De Grote Kerk Veere heeft een eenmalige toekenning gekregen van 750.000 euro voor het nieuwe cultuurpodium. Dat is dinsdagmiddag 12 februari bekendgemaakt in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

“We zijn zeer verheugd met de bijdrage van BankGiro Loterij, dit biedt ons de kans om onze gezamenlijke ambities waar te maken. Een grote stap in de ontwikkeling van de grote kerk als culturele hotspot. Wij bedanken iedereen die meegewerkt heeft om onze plannen te kunnen realiseren”. Aldus Gert-Jan de Koster, directeur/bestuurder Grote kerk Veere.
Naast de Grote Kerk werden ook twee Zeeuwse musea beloond: het maritiem muZEEum in Vlissingen ontving een schenking van 400.000 euro. Het Zeeuws Museum in Middelburg ontving een jaarlijkse bijdrage, ditmaal van 201.418 euro. Samen leverde dat ruim 1,3 miljoen euro op voor Zeeland.

Samenwerken

De Grote Kerk in Veere wordt een nieuw kunst- en cultuurpodium met een drievoudige focus. Als eerste het programma Stadscurator, voor het smeden van lokale verbindingen, samenwerkingen en ontmoetingen. Daarnaast een erfgoed experience: bezoekers kunnen straks bijzondere verhalen en de historie van de Grote Kerk op realistische wijze ervaren en beleven in de toren en kerk met de nieuwste technologieën. De Grote Kerk wordt ook een podium voor speciale cross-over evenementen, van zowel Zeeuwse als (inter)nationale partners. Zoals Amsterdam Sinfonietta, Foam, Eye, het Nationaal Ballet. En Film by the Sea, CBK, Muziek Podium Zeeland, Erfgoed Zeeland en meer. De Grote Kerk wil een aanvulling zijn op het culturele aanbod in de regio Walcheren, geen concurrentie. Daarom is de wens om nauw samen te werken met andere instellingen en podia.

De BankGiro Loterij is dé cultuurloterij van Nederland. De helft van de opbrengst schenkt de loterij aan cultuur in Nederland. Op het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij is ruim € 79,4 miljoen verdeeld, onder 77 culturele organisaties. Het is het hoogste bedrag ooit, bijna € 5 miljoen meer dan vorig jaar. De drie afgevaardigden namens de Grote Kerk Veere die de cheque in ontvangst mochten nemen waren Karla Peijs, voorzitter van de Raad van Toezicht, Mark van den Bos, directeur van stichting Monumenten Bezit en Gert-Jan de Koster, directeur/bestuurder van stichting Exploitatie Grote Kerk Veere. Hij is sinds 1 september 2018 aan het werk voor de nieuwe stichting.

Op dit moment wordt vloerverwarming in de kerk aangebracht, zodat de Grote Kerk in alle seizoenen te gebruiken is. Op 18 en 19 mei 2019 zullen de eerste twee (muziek)voorstellingen plaatsvinden. Nieuws daarover wordt binnenkort bekend gemaakt.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam