Eerste stadshistoricus van Zierikzee

stadshistoricus

Zierikzee – Gemeentearchivaris Huib Uil gaat vanaf 1 april verder als stadshistoricus van Zierikzee. Hij gaat zich in die functie richten op de afronding van de inventarisatie van de archieven van de stad Zierikzee, van 1275 tot en met 1940. Tegelijk wordt Ineke van den Broek per 1 april benoemd als gemeentearchivaris. Een belangrijke taak voor haar is de integratie van het huidige gemeentearchief in het Zeeuws Archief.

Huib Uil

Huib Uil was vanaf 1984 streekarchivaris bij het Streekarchivariaat Schouwen-Duiveland en Sint Philipsland. Sinds 1997, vanaf de herindeling, is hij gemeentearchivaris van Schouwen-Duiveland. Nu gaat hij verder als stadshistoricus. In die rol gaat hij zich vooral bezig houden met het afronden van de inventarisatie van de stadsarchieven van Zierikzee, doel is een inventaris waarmee de archieven goed toegankelijk zijn. Met de inventaris wordt als het ware de sleutel aangereikt waarmee de archieven kunnen worden geraadpleegd. Huib Uil blijft als stadshistoricus overigens ook beschikbaar om iedereen te laten delen in de rijke geschiedenis van heel Schouwen-Duiveland.

“Voor mij is archivaris zijn een passie omdat het een hele concrete manier is om met geschiedenis bezig te zijn”, laat hij weten. “Het verklaart zo veel, de dingen die nu gebeuren hebben vaak een historische achtergrond. Waarom ziet de Dikke toren in Zierikzee eruit zoals die eruit ziet? Dat begrijp je vanuit de overgeleverde documenten. Als archivaris heb je de tijd in je handen.” Met de inventaris van de stadsarchieven van Zierikzee laat hij zijn eigen monument achter.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam