8 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Fietsproject ‘Elke trap telt’ start in Sportdorp Sint Philipsland

Tholen – De gemeente Tholen organiseert is samenwerking met Sportdorp Sint Philipsland en SportZeeland voor het eerst in Nederland het gratis fietsproject ‘Elke trap telt’. De eerste bijeenkomst is op dinsdag 19 maart om 10:00 uur in dorpshuis De Wimpel in Sint Philipsland. Tijdens deze eerste bijeenkomst wordt het project uitgelegd, wordt er gekeken welk opbouwplan bij de deelnemers past en wordt gecontroleerd of de fietsen veilig zijn. TweeWielerCentrum Tholen is aanwezig om de fietsen te inspecteren en eventueel te repareren. Er is ook de mogelijkheid om elektrische fietsen uit te proberen.

Wat houdt het fietsproject in?

Elke trap telt is een in België ontwikkeld fietsproject en is succesvol uitgevoerd door OKRA-sport in samenwerking met de Katholieke Universiteit Leuven, net als het succesvolle wandelproject ‘Elke stap telt’. Door de samenwerking met SportZeeland, die de rechten heeft gekregen om het ook in Nederland op te starten, wordt er voor het eerst gestart in Sportdorp Sint Philipsland. Dames en heren van 55 jaar en ouder worden uitgenodigd deel te nemen aan dit project van 10 à 12 weken. Het is immers nooit te laat om te beginnen met bewegen! En wie weinig beweegt kan met het doen van een kleine inspanning een stuk gezonder worden. Dit door tien weken lang, samen met vrienden en kennissen, te fietsen op eigen niveau. Aan de hand van een eenvoudige vragenlijst bepalen de begeleiders welk opbouwplan voor het meest geschikt is voor iedere individuele deelnemer. Dit opbouwplan, uitgewerkt door de KU Leuven, geeft aan hoeveel minuten of kilometers er gefietst moet worden. De ene deelnemer start bijvoorbeeld op niveau één, een andere op niveau vier of vijf. Starten kan vanuit acht niveaus (drie programma’s voor de hometrainer en vijf voor de weg). Alle deelnemers krijgen op die manier een persoonlijk doel. Zo kan iedere 55-plusser deelnemen, of hij/zij nu sportief is of aan de bank gekluisterd.

–     Frans bijvoorbeeld is nu al een fervent wielrenner maar wil toch graag meefietsen. Hij wordt ingeschaald op niveau vijf van het wegprogramma. Na tien weken is hij in staat om een meerdaagse fietstocht te volbrengen.

–     Ook Yvonne die in het woonzorgcentrum woont en amper de gang op- en afloopt doet mee. Zij start met het hometrainerprogramma niveau één en fietst na afloop probleemloos twaalf minuten. Maar wat veel belangrijker is: ze is apetrots op zichzelf en heeft de trapsmaak te pakken.

Hoe ziet het beweegaanbod eruit?

Elke week vindt er een groepssessie plaats in dorpshuis De Wimpel. Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten gaan de deelnemers in verschillende groepen fietsen en de bijeenkomsten dienen daarnaast om deelnemers te stimuleren hun persoonlijke opbouwplan te blijven volgen. Elke week krijgen zij het programma mee voor de komende week. Het sociale aspect is een belangrijke bindende factor, die de aandacht heeft van de coördinator.

Het project is wijk- en dorpsgericht en wordt ‘dichtbij huis’ uitgevoerd. De lokale coördinator is het aanspreekpunt. De uitvoering en begeleiding van de deelnemers is mede in handen van ‘buddy’s’ (actieve senioren). Zij ondersteunen en motiveren de deelnemers in hun weg naar een betere conditie en hebben aandacht voor de veiligheid.

Sessies

De eerste informatiebijeenkomst is op dinsdag 19 maart om 10.00 uur in de dorpshuis De Wimpel in Sint Philipsland. De volgende sessies starten hier wekelijks elke dinsdagmorgen om 10.00 uur.

Aanmelden

Deelnemen aan het nieuwe fietsproject is gratis. Deelnemers kunnen zich vooraf aanmelden bij buurtsportcoach Bo van Keulen van de gemeente Tholen via bo.vankeulen@tholen of tel. 06-51602093. Een introducee meenemen mag altijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio