10.4 C
De Bilt

Workshopdriedaagse schrijven en verhalenvertellen

ZWOLLE – Volg inspirerende workshops bij professionele vertellers en schrijvers en leer (beter) verhalenvertellen en literair schrijven. Productiehuis De Verhalenboot organiseert van 31 mei tot en met 2 juni in Zwolle de jaarlijkse Workshop Driedaagse. Twee workshops door internationale storytellers, zeven door Nederlandse schrijf- en verteldocenten. Je kunt één of meerdere workshops volgen. Locatie: Statenzaal, podium voor kunst, cultuur en democratie. Bekijk nu het aanbod en koop je tickets! www.deverhalenboot.nl/workshopdriedaagse

Schrijven en vertellen 

Schrijf een denderende ruzie in dialoog, of juist een liefdesscène. Leer de beginselen van het vertellen van een goed verhaal. Zet in één workshop de verhaallijn van je toekomstige boek op papier. Leer spelen taal op het podium. Ontdek in welke valkuilen je kunt lopen als je verhalen uit andere culturen vertelt. Leer je lijf inzetten bij het vertellen. Werk aan originaliteit in het schrijven door je clichés bij de kop te pakken. Verdiep je in de techniek van het schrijven van een boeiend verhaal.

Waar, wat hoe?

De workshops worden gehouden in De Statenzaal, Diezerstraat 80 in Zwolle. We werken voor deze driedaagse nauw samen met De Vertelacademie NL/BE en De Schrijversvakschool Groningen/Noord-Nederland, die ieder in Zwolle een deel van hun vierjarige opleiding verzorgen. De workshops zijn geschikt voor volwassenen en 16+.  Ze duren ieder tweeënhalf uur en kosten €.45,00 per stuk. Kies nu de workshop van je keuze en bestel tickets via de website www.deverhalenboot.nl/workshopdriedaagse.

De workshops

Er zijn acht workshops, waarvan de workshop Een goed verhaal vertellen tweemaal wordt aangeboden.

Een goed verhaal schrijven – Pauline Durlacher – vrijdag 31 mei – 19.00 uur

Wil je (beter) proza schrijven? Schrijf je voor je werk? Voor de krant? Wat maakt dat de lezers aan jouw verhaal gekluisterd zijn? In deze praktische workshop leer je nieuwe schrijftechnieken en ervaar je wat een goede schrijftechniek kan doen met de aandacht van je lezer, je beeldenrijkdom en je echtheid als schrijver. Alle niveaus.

Cross cultural storytelling – Mara Menzies (Engelstalig) – zondag 2 juni – 16.00 uur

Verhalen overstijgen doorgaans de verschillen tussen culturen, maar vandaag de dag kan het vertellen van verhalen uit andere culturen ook moeilijkheden geven. In deze interactieve workshop hervertellen we verhalen uit allerlei culturen en onderzoeken we hoe ánders ze worden verteld en ontvangen door mensen met verschillende achtergronden. Geschikt voor vertellers met enige ervaring.

Herken de kansen in jouw verhaal (plotting) – Joke van Vliet – zondag 2 juni – 14.30 uur

Je hebt een idee voor een verhaal. Of je hebt nog geen idee voor een verhaal. In beide gevallen ga je in deze workshop via schrijfopdrachten op zoek naar de plot en kom je tot een bruikbare verhaallijn en schrijf je de openingsscène. Zoveel techniek in één workshop: het resultaat is dat je verhaal aan gelaagdheid wint. Voor schrijvers met enige ervaring.

Een goed verhaal vertellen – Raymond den Boestert – zaterdag 1 juni – 16.00 uur – zondag 2 juni – 11.30 uur

Beeldend en boeiend vertellen, hoe doe je dat? Pas je vertellen toe in je werk? Wil je verhalen vertellen in je privéleven? Of wil je er je beroep van maken? Zet je eerste stappen op het pad van storytelling. Leer hoe je een verhaal opbouwt, hoe je treffende beelden creëert die je verhaal invoelbaar maken, leer verbinding maken met je publiek én met je verhaal. Alle niveaus.

Kitchen to  Castle – bring the locations in your stories to life – Shona Cowie (Engelstalig) – zaterdag 1 juni – 13.00 uur 

Je lichaamshouding is volstrekt anders bij het betreden van een danszaal dan wanneer je een kast binnengaat, een bos of een zwembad. Je leert door middel van je lichaamstaal de sfeer van een bepaalde ruimte op te roepen, bepaalde objecten en karakters neer te zetten. Shona past technieken toe van de mime-opleiding van Jacques Lecoq school of movement and mime. Geschikt voor alle niveaus.

Zeggen, liegen en verzwijgen – Merel Bruning – zondag 2 juni – 11.30 uur

Een denderende ruzie schrijven, een verliefde ontmoeting levensecht neerzetten, een onzekere sollicitatie écht pijnlijk laten zijn. Zonder misverstand en onbegrip is er geen drama, maar hoe zet je een dialoog in elkaar die leest als een natuurlijk gesprek? Hoe geef je stilte een functie? Voor schrijvers met enige ervaring. 

Spelen met taal op het podium – Paul Groos – zaterdag 1 juni – 16.00 uur

Wat voor boeiends kun je allemaal doen met je taal op het podium? Oefen met aardige allitteraties, toffe trikolons en krachtige climaxen, rijm en ritme. Laat je niet afschrikken door de moeilijke termen, die zijn niet belangrijk. Spelen wel! Voor vertellers en schrijvers met enige ervaring.

Er was eens…. (hoe kom ik van m’n clichés af) – Pauline Durlacher – zaterdag 1 juni – 13.00 uur

Vaak ben je blind geworden voor de kwaliteit van je eigen tekst. Je gaat aan het werk met je eigen clichés en leert preciezer te formuleren; te schrijven wat je écht wilt zeggen. Je mag een eigen stuk tekst meenemen als je wilt of je werkt met nieuw te schrijven tekst in de les. Voor alle niveaus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio