10.2 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Sporters aanmoedigen op de Olympische Winterspelen

Binnenland – Op 9 februari begonnen de Olympische Winterspelen in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang. ProRail wenst alle Nederlandse sporters veel succes! Wilt u de sporters zelf aanmoedigen, zult u naast het spoor ook gebruik moeten maken van het vliegtuig.

Aanmoedigen

Helemaal met de trein naar Pyeongchang om de Nederlandse sporters aan te moedigen is een lastige opgave. Helaas is door het conflict met Noord-Korea geen rechtstreekse verbinding mogelijk. Voor deze keer is het vliegtuig dus een betere optie. Vanaf de internationale luchthaven kun je gemakkelijk de trein pakken naar Jinbu Station of Gangneung station. Vanaf daar is het niet ver meer naar Pyeongchang.

Hogesnelheid

Zuid- Korea heeft ongeveer 3700 kilometer spoor. Hiervan is bijna 370 kilometer geschikt voor hogesnelheidstreinen. Hierop rijdt de Korean Train eXpress (KTX). De belangrijkste verbinding van de KTX is die tussen de hoofdstad Seoul en de havenstad Busan in het zuiden van het land. Met snelheden tot 305 km/u zoef je in ruim 2,5 uur tussen de twee steden. De Olympische sporters zullen deze snelheden niet halen. Maar bobsleeërs en alpine skiërs kunnen wel de concurrentie aan met de normale treinen. Zo gingen de Belgische vrouwen in de tweemansbob tijdens de vorige Olympische Spelen 130 km/u en gaan de skiërs op de afdeling ook bijna 120km/u. Ook bij het schansspingen worden snelheden van rond de 100km/u bereikt.

Punctualiteit

Bij het schaatsen en shorrtrack gaat het natuurlijk een stuk minder snel. Al rijden de toppers op de sprint toch nog steeds meer dan 50 kilometer per uur. Belangrijker bij het schaatsen is, net zoals op het spoor, de punctualiteit. Vooraf  precies weten hoe lang je over een ronde doet, zodat je na 3000, 5000 of 10.000 meter volgens schema aankomt. Hopelijk slagen Ireen, Sven en alle andere Nederlandse deelnemers hierin en komen we met een flinke medailleoogst terug!

Bron: ProRail

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio