8.6 C
De Bilt

1500 gasmeters acuut vervangen vanwege verkeerde lijm

Beheerders van het gasnetwerk hebben zo’n 1500 gasmeters acuut vervangen, omdat ze op een verkeerde manier waren gerepareerd. Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie, liet dit dinsdagavond weten nadat minister van Economische Zaken Eric Wiebes de Tweede Kamer had geïnformeerd over het geblunder met de ‘slimme’ meters.

Adapter van Landis+Gyr

Fabrikant Landis+Gyr zette er een adapter op, omdat het schroefdraad waarmee ze aan de gasleiding waren bevestigd te kort was. Maar het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) constateerde vervolgens dat niet duidelijk is of de lijm waarmee de adapter erop is geplakt wel aan de veiligheidseisen voldeed. Inmiddels wordt een andere lijm gebruikt, aldus de netbeheerders.

‘44.000 gasmeters niet veilig’

De toezichthouder op het gasnet nam de gasmeters van het merk Landis+Gyr onder de loep nadat tv-programma Kassa alarm had geslagen. Volgens het consumentenprogramma waren 44.000 meters niet veilig. Door het te korte schroefdraad zouden ze kunnen lekken.

Netbeheerders spraken conclusie tegen

Netbeheerders spraken die conclusie tegen, maar erkenden wel dat de meters misschien minder lang meegaan. Daarom wilden ze de meters voor eind volgend jaar vervangen. De beheerders hadden 17.000 meters intussen laten repareren door er een adapter aan te bevestigen, waarbij dus bij 1500 ondeugdelijke lijm is gebruikt.

De netbeheerders hebben volgens SodM niet aangetoond dat de meters met te korte schroefdraad op de lange duur veilig blijven. Daarom is de vervanging op aandringen van SodM vervroegd. Voor 1 april kloppen de beheerders bij deze klanten aan om een nieuw exemplaar te installeren.

Onderzoek naar het defect

De toezichthouder onderzoekt waarom de netbeheerders het defect pas hebben opgemerkt toen de meters al waren geïnstalleerd. SodM gaat ook na of ze bij reparatie wel zorgvuldig te werk zijn gegaan. Ook wil SodM weten hoe gelijmde meters konden worden gebruikt zonder dat was bewezen dat ze veilig waren.

SodM stelt ook aan de kaak dat de beheerders geen enkele toezichthouder hebben ingelicht over de problemen. Dat verzuimden ze, terwijl beheerders en toezichthouders elkaar regelmatig spraken en de kwestie veel in het nieuws was.

Bron: ANP

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio