3.2 C
De Bilt

20 jaar Natuurwerkdag, veel aandacht voor natuur

Binnenland – In november is het weer mogelijk om mee te helpen en iets te doen voor jouw eigen groene leefomgeving tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag. Sinds de uitbraak van het coronavirus zoeken steeds meer mensen de natuur op en lijkt de aandacht voor natuur te groeien. Voor de 20e keer wordt de Natuurwerkdag georganiseerd, dit jaar is het een speciale editie. Deelnemers kunnen dit jaar drie dagen lang aan het werk, op 6, 7 en 8 november. Op locaties in het hele land gaan jong en oud deze dagen aan de slag om natuur dichtbij huis te beschermen. Door bijvoorbeeld het snoeien van wilgen voor de steenuil, bouwen van insectenhotels voor bijen, het planten van bomen en andere activiteiten. Op vrijdag 6 november is er speciale aandacht voor de natuurwerkers van de toekomst.

Leerlingen van basisscholen helpen mee in de natuur

Basisscholen in het hele land doen op vrijdag 6 november mee aan de Natuurwerkdag. De leerlingen gaan aan de slag met het thema biodiversiteit, door op locaties verspreid over het land aan activiteiten mee te doen waarbij ze zich inzetten voor de leefomgeving van planten en dieren. Op deze manier willen de provinciale Landschapsbeheerorganisaties de jonge generatie inspireren zorg te dragen voor de natuur. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een natuurervaring op jonge leeftijd bijdraagt aan een positieve houding tot de natuur. Ook nodigt natuur kinderen uit tot bewegen en stimuleert creatief speelgedrag. 

Samen voor biodiversiteit

Tijdens de Natuurwerkdag kan je een bijdrage leveren om natuur in jouw omgeving te helpen. Dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de biodiversiteit in ons land. Sinds 1900 is er nog maar 15% over van de plant- en diersoorten die van oorsprong in Nederland voorkwamen (bron: voor de weg van morgen). Ook is op dit moment een derde van de diersoorten in Nederland bedreigd, zoals de grutto, kievit en helft van de bijensoorten.

De hulp van vrijwilligers in de natuur en het landschap is daarom hard nodig en onderhoud aan (knot)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds meer in vrijwilligershanden. De Natuurwerkdag is een mooi moment om samen met anderen iets te doen voor planten en dieren dichtbij huis en om kennis te maken met werken in het groen. Bijvoorbeeld door te werken aan leefruimte voor de boomkikker, ringslag, de wilde bij, een nestelplek voor vogels of de karakteristieke knotbomerij.

2481 c47cdd9a9e53b97b682ffd5bb77de04f

Doe mee

Geïnteresseerd om samen met buren, vrienden of familie buiten een dag aan de slag te gaan en zo bij te dragen aan jouw groene omgeving? Kijk dan op www.natuurwerkdag.nl voor meer informatie over locaties en activiteiten bij jou in de buurt en meld je aan. In 2020 organiseren de provinciale Landschapsbeheerorganisaties de Natuurwerkdag voor de 20e keer op ruim 500 locaties door heel Nederland. Zelf een werklocatie aanmelden is ook mogelijk. Uiteraard houden we de ontwikkelingen rondom corona in de gaten en wordt de Natuurwerkdag corona-proof georganiseerd.

Voor meer informatie: www.natuurwerkdag.nl  

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de Provinciale Landschapsbeheerorganisaties, de Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Scouting Nederland,  A Rocha, IVN en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio