Home Binnenland Daarom is zwemmen in open water niet zonder risico’s

Daarom is zwemmen in open water niet zonder risico’s

Steeds vaker blijken we bacteriën bij ons te dragen die resistent zijn tegen antibiotica. Eén van de oorzaken is zwemmen in open water. Dat gebeurt steeds vaker tijdens wedstrijden zoals triathlons en de trainingen daarvoor. Ook duiken mensen er vaker voor hun ontspanning in.

Sporters zwemmen vaker in buitenwater

Kipling rugzak met handdoek in de bosjes droppen, en het meer of de rivier in. Je ziet sporters regelmatig in borstcrawl door die wateren gaan, al wordt er ook wel in zwembaden getraind. 

Wie een liefhebber is van de boeken van de in 1999 overleden Iris Murdoch weet dat de schrijfster en haar man John Baily verslaafd waren aan zwemmen in open water. Overal waar het mogelijk was, doken ze erin. In de Theems bij Oxford bijvoorbeeld. Ze waren in die tijd de enigen. Tegenwoordig zijn er meer mensen die dit als liefhebberij hebben. 

Onderzoek RIVM wijst regelmatig op ongevoelige bacteriën

Zwemmen in buitenwater is niet helemaal zonder gevaar. Eind vorig jaar meldde het RIVM dat uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig in open water zwemmen vaker bacteriën in hun darmen hebben die ongevoelig zijn voor bepaalde soorten antibiotica, dan de gemiddelde Nederlander. Het is een van de redenen dat de kwaliteit van het oppervlaktewater in de gaten moet worden gehouden. 

Het RIVM onderzocht de ontlasting van deelnemers van open water zwemwedstrijden en city swims. De onderzoekers bekeken of er resistente bacteriën in voorkwamen zoals de E. coli bacterie. Dit deden zij voor én na het evenement. Onder de onderzochte zwemmers kwamen de resistente bacteriën vaker voor dan onder de algemene bevolking. Het verschil voor en na bleek te verwaarlozen, waarschijnlijk omdat deze mensen regelmatig in open water zwemmen. Altijd en overal hebben zij hun Eastpak rugzak met zwempak en handdoek paraat om erin te duiken. 

Waterkwaliteit moet voldoen aan richtlijnen 

Organisatoren van zwemwedstrijden in open water wordt aangeraden de kwaliteit ervan te onderzoeken. Wedstrijden of andere evenementen organiseren in open water betekent dat die kwaliteit ervan moet voldoen aan Europese regels. Dit zijn onder andere plassen, sloten en meren aangeduid met een lichtblauw informatiebord.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Week van de Groene Tuin in Dordrecht

Dordrecht - Van 7 april tot en met Tweede Paasdag (13 april) is de Week van de Groene Tuin. Het is...

Nederzettingen uit IJzer- en Bronstijd gevonden in Houten

Houten - De gemeente Houten wil in Houten Zuid, ten zuiden van de warmtekrachtcentrale aan de Raaigras, woningen bouwen. Dit terrein...

Ondanks waarschuwingen en corona toch 5G in Nederland

Binnenland - Nu iedereen afgeleid is vanwege de coronacrisis, komen er berichten van verontruste mensen die antennes voor 5G geplaatst zien...

Pasen: digitaal paaseitjes zoeken op website Tiel Beweegt

Tiel - Ook met Pasen is het heel belangrijk om thuis te blijven. Maar hoe doen we dat dan met paaseitjes...

Reactie Grapperhaus en Bruls op naleving corona maatregelen

Nederland - Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls kijken samen terug op een relatief rustig verlopen weekend....