Home Binnenland Fokkers doden konijnen met foute kleur.

Fokkers doden konijnen met foute kleur.

Binnenland – Zaterdag onthulde EenVandaag een schokkende reportage over fokkers die als hobby konijnen fokken en de konijnen met foute kleur doden. Een deel van de reportage was undercover gemaakt. Het draait bij de fok alleen om de mooiste vacht. Babykonijntjes die mooi en geschikt zijn voor de verkoop, worden gehouden, maar de rest wordt verdronken, wordt geslacht of beland tussen het afval.

Bij de fok voor tentoonstellingen worden steeds de mooiste jonge konijnen geselecteerd, bij konijnen die aan alle ras eisen voldoen en een mooie vachttekening heeft. Maar voor elk konijn dat een prijs wint, gaan er vaak tientallen weg. De uitgezochte konijnen worden verkocht of gedood.

Dierenleed

De Sophia-vereniging heeft vol verbazing naar die uitzending gekeken. Er zijn immers strenge regels voor het doden van dieren. Konijnen moeten verdoofd worden en de nek mag niet gebroken worden. Er wordt in de reportage en in het rapport door fokkers verteld dat er bij beroepsgenoten konijnen worden verdronken, op de grond gesmeten of doodgeknuppeld.
Bij rashonden heeft elke pup waarde, maar bij konijnenfokkers is dat niet zo, daar telt alleen het mooiste konijn. De hobby heeft dan ook geen economische waarde, maar kent wel een hoop dierenleed.

Stress

Uit de reportage blijkt dat je kunt concluderen dat het welzijn van de konijnen bij deze hobbyisten amper een rol speelt. De huisvesting is niet in orde door te kleine hokken, er is geen buitenren en de omgang met de dieren tijdens een keuring is totaal niet ideaal en bezorgt de dieren veel stress. Een konijn is een prooidier, wanneer men een konijn op de rug legt, lijkt het rustig, maar in werkelijkheid zit het diertje vol met stress. De de konijnen worden ook ‘geschud’ om stil te laten zitten. Dit is zeker niet diervriendelijk.

Minister Schouten is verontwaardigt:

‘Hobbyfokkers die konijntjes doden overschrijden morele grens’
“Dieren doden vanwege de verkeerde kleur stuit mij tegen de borst.”

Minister Carola Schouten reageerde op de kamervragen van de partij van de dieren.
De 400 ‘tekeningrasfokkers’ in ons land zoeken naar het allermooiste konijn. Om die te fokken, moeten veel ‘lelijke’ jonge konijntjes het veld ruimen. Volgens de Universiteit Utrecht verdwijnen per geslaagd konijn tussen de 20 en 50 ‘mislukte’ konijnen.

Schouten reageerde op Kamervragen van de Partij voor de Dieren. De 400 ‘tekeningrasfokkers’ in ons land zoeken naar het allermooiste konijn. Om die te fokken, moeten veel ‘lelijke’ jonge konijntjes het veld ruimen. Volgens de Universiteit Utrecht verdwijnen per geslaagd konijn tussen de 20 en 50 ‘mislukte’ konijnen.

‘Fokkers gaan over lijken’

Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen (PvdD) is zeer geschokt en boos.

“Fokkers in Nederland gaan letterlijk over lijken. Konijnen worden zonder pardon gedood. Dit zijn lugubere praktijken.”

Minister onderneemt actie

Van Kooten-Arissen eist dat de minister actie onderneemt: “Het is verboden om de nek te breken bij konijnen, maar toch gebeurt het. Iedere vorm van controle ontbreekt.” Hiermee pleit het Kamerlid voor meer controles en een levenslang houdverbod voor fokkers die over de schreef gaan. Minister Schouten wil nog niet zover gaan.

Schouten geeft wel aan dat zij hier over in gesprek wil gaan met hobbyfokkers. Ze wil de feiten op een rij zetten en dat mee nemen naar de evaluatie van de wet dieren wat dit jaar nog gaat gebeuren.

Doden van huisdieren (nog) niet verboden

In Nederland bepaalt de Wet dieren wat je met je huisdier mag doen. Lange tijd mochten diereneigenaren hun dieren, onder bepaalde voorwaarden, doden. In 2014 werd het verboden om je eigen hond of kat te doden. Voor andere dieren gelden de oude regels nog altijd; dus ook voor konijnen. Er bestaan wel strenge regels voor het afmaken van je konijn: hij moet eerst verdoofd worden, het breken van de nek is verboden en de dood moet onmiddellijk intreden.

Dit jaar wordt de Wet dieren door minister Schouten van Landbouw geëvalueerd. Zij kan besluiten deze aan te passen of uit te breiden. De Sophia-Vereeniging voert daarom actie om de wet uit te breiden, zodat het doden van álle huisdieren verboden wordt.

Doden van dieren verbieden

Nu mogen hobbyfokkers, volgens de wet, hun eigen konijnen nog wel om het leven brengen. Ze moeten zich daarbij wel aan bepaalde regels houden, maar dat doet niet iedere fokker. De Sophia-Vereenigingwil dat het zelf doden van konijnen en andere huisdieren helemaal strafbaar wordt gesteld. De vereniging komt op voor de bescherming van huisdieren. Naar aanleiding van de reportage van EenVandaag is de vereniging een petitie begonnen.

Volgens Steffie van Horck, directeur van de Sophia Vereeniging, is het bijna onmogelijk iemand te vervolgen die zijn dier op een illegale manier doodt. “Zo iemand kan nu alleen worden opgepakt als er aantoonbaar sprake is van een vermijdbare vorm van lijden, pijn of spanning. Bewijs dat maar eens wanneer dit achter gesloten deuren gebeurt.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Kerkelaan Heiloo tijdelijk open voor landbouwverkeer

Heiloo - De N242 is vanaf maandag 30 maart toegankelijk voor al het verkeer. Landbouwverkeer mag dan geen gebruik...

Actie Westfries museum: Voor welke held knip jij een duif?

Nederland - Het zijn moeilijke tijden, maar er gebeuren gelukkig ook hartverwarmende dingen. Terwijl het coronavirus om zich heen grijpt, zijn...

Schaapskudde, nieuwe tijdelijke ‘bewoners’ landgoed Paleis Soestdijk

Baarn - Met ingang van woensdag 25 maart begraast de Schaapskudde Utrechtse Heuvelrug uit Soest het landgoed van Paleis Soestdijk. De...

De berenjacht voor kinderen, doen of niet?

Krimpenerwaard - Ook in de Krimpenerwaard is de berenjacht, die overgewaaid is uit Australië, het verenigde koninkrijk en België, heel populair...

De Smaak van Heemstede FOODBOX helpt lokale winkeliers

Heemstede - Lokale winkeliers maken samen met vrijwilligers een vuist tegen het coronavirus in Heemstede. Onder de naam ‘De Smaak van Heemstede’...